Suroviny
- 1000-1200 g vepřové plece
- 1 velká cibule nakrájená na měsíčky
- hrst sušené cibule
- 5 stroužků česneku v celku
- 300 ml světlého piva
- 2 lžíce hořčice
- sádlo
- kmín
- sůl
- pepř
- —-
- brambory – (lepší jsou menší celé)
- mrkev – (nakrájená na větší kousky)
Postup přípravy receptu
-
Omyté a osušené maso nasolíme a opepříme. Svážeme potravinářským provázkem, aby dostalo tvar válečku. V pekáčku rozpustíme sádlo a maso zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme k tomu obě cibule, česnek a kmín.
-
V pivu rozmícháme hořčici a maso podlijeme. Přiklopíme víkem a pečeme na 150 st. 2 hodiny. Neodkrýváme. Mezitím si připravíme brambory a mrkev. Po 2 hodinách maso obrátíme, přidáme mrkev a brambory a přikryté pečeme další hodinu. Pokud je třeba podlijeme horkou vodou.
-
V této fázi už maso občas přeléváme výpekem.15 minut před koncem odkryjeme, teplotu zvýšíme a dopečeme na barvu. Hotové necháme 15-20 minut odpočinout.
Poznámka od kuchařky
Chtěla jsem dát více cibule, ale nebyla. A tak jsem dala tu sušenou, myslím, že to výrazně dobře ovlivnilo tu výslednou chuť šťávy.