Vepřová plec na zelenině na způsob svíčkové

104
- reklama -

Suroviny
2 porce

400 g vepřové plece
sůl
pepř
1 větší mrkev
1/4 kusu většího celeru
1 kus větší petržele
1 kus bobkový list
1 cibule
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
1 vrchovatá lžička hladké mouky
1 kelímek 12% smetany
mléko na případné zředění omáčky, ale nemusí být
podle chuti cukr a ocet

Postup přípravy receptu

  1. Maso vcelku ze všech stran osolíme a opepříme.


    Zobrazit celý recept

  2. Nakrájíme cibuli na kostičky, mrkev a petržel na kolečka, celer na kousky.

  3. Do hrnce – v mém případě pomalého – vložíme cibuli a nakrájenou zeleninu a na ni dáme maso. Zakápneme olejem a podlijeme cca 2 dl vody. Hrnec uzavřeme na na program LOW vaříme cca 7 hodin, nejlépe přes noc.

  4. Mírně vychladlé maso pak vyjmeme z výpeku, vyjmeme koření, zeleninu s výpekem přelijeme do jiného hrnce a vše promixujeme dohladka tyčovým mixérem.

  5. Ve smetaně rozšleháme mouku a přilijeme do omáčky. Pokud omáčka příliš zhoustne, přidáme trochu mléka a dobře cca 10 minut provaříme. Podle chuti dosolíme, můžeme (ale nemusíme) dosladit a zakápnout octem.

  6. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem a masem nakrájeným na plátky.