- reklama -
Suroviny
2 porce
- 400 g vepřové plece
- sůl
- pepř
- 1 větší mrkev
- 1/4 kusu většího celeru
- 1 kus větší petržele
- 1 kus bobkový list
- 1 cibule
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 vrchovatá lžička hladké mouky
- 1 kelímek 12% smetany
- mléko na případné zředění omáčky, ale nemusí být
- podle chuti cukr a ocet
Postup přípravy receptu
-
Maso vcelku ze všech stran osolíme a opepříme.
-
Nakrájíme cibuli na kostičky, mrkev a petržel na kolečka, celer na kousky.
-
Do hrnce – v mém případě pomalého – vložíme cibuli a nakrájenou zeleninu a na ni dáme maso. Zakápneme olejem a podlijeme cca 2 dl vody. Hrnec uzavřeme na na program LOW vaříme cca 7 hodin, nejlépe přes noc.
-
Mírně vychladlé maso pak vyjmeme z výpeku, vyjmeme koření, zeleninu s výpekem přelijeme do jiného hrnce a vše promixujeme dohladka tyčovým mixérem.
-
Ve smetaně rozšleháme mouku a přilijeme do omáčky. Pokud omáčka příliš zhoustne, přidáme trochu mléka a dobře cca 10 minut provaříme. Podle chuti dosolíme, můžeme (ale nemusíme) dosladit a zakápnout octem.
-
Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem a masem nakrájeným na plátky.
Kuchařka: JanaDorazinova