
Suroviny
4 porce
- 800 g vepřové plece vcelku
- 400 ml bílého vína použila jsem Rulandské bílé
- 150 g Gazdovské slaniny nebo jiné
- 1 velká mrkev
- 2-3 velké cibule
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce oleje
- na hrubo drcený černý pepř
- sůl
- podle chuti citronová šťáva
- voda na podlití
- niť na zajištění
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme a úzkým delším nožem utvoříme po celé délce masa otvory.
-
Slaninu a mrkev nakrájíme na delší špalíčky a zasuneme do otvorů v mase. Maso pro lepší držení tvaru utáhneme nití a okořeníme pepřem.
-
Zbytek mrkve a slaniny, která nám již do masa nevejde nakrájíme na drobnější kousky.
-
Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme ji společně se zbytkem slaniny na lžíci oleje orestovat. Na takto připravený základ vložíme maso a prudce ze všech stran necháme zatáhnout. Zasypeme zázvorem, lehce osolíme, přidáme zbytek mrkve a podlijeme vínem.
-
Silným varem necháme víno ze čtvrtiny odpařit, hrnec přikryjeme poklicí a slabým varem dusíme doměkka. Občas promícháme a malinko podlijeme.
-
Měkké maso vytáhneme, odstraníme nitě, naporcujeme a uchováme v teple.
-
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, nemusíme úplně dohladka a podle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou. Podáváme s knedlíkem, nebo s rýží.
-
Maso můžeme dusit i v papiňáku. Po podlití vínem necháme prudkým varem vařit cca 5minut. Poté hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni 35-40minut,podle velikosti masa. Po ochlazení a otevření hrnce je postup stejný, jak je popsáno výše.
Poznámka od kuchařky
Na zahuštění nemusíme použít žádnou mouku, rozmixovaná zelenina šťávu dostatečně zahustí.