Vepřová plec na víně

189
- reklama -

Suroviny
4 porce

800 g vepřové plece vcelku
400 ml bílého vína použila jsem Rulandské bílé
150 g Gazdovské slaniny nebo jiné
1 velká mrkev
2-3 velké cibule
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce oleje
na hrubo drcený černý pepř
sůl
podle chuti citronová šťáva
voda na podlití
niť na zajištění

Postup přípravy receptu

  1. Maso opláchneme, osušíme a úzkým delším nožem utvoříme po celé délce masa otvory.

  2. Slaninu a mrkev nakrájíme na delší špalíčky a zasuneme do otvorů v mase. Maso pro lepší držení tvaru utáhneme nití a okořeníme pepřem.

  3. Zbytek mrkve a slaniny, která nám již do masa nevejde nakrájíme na drobnější kousky.

  4. Cibuli nakrájíme nahrubo a dáme ji společně se zbytkem slaniny na lžíci oleje orestovat. Na takto připravený základ vložíme maso a prudce ze všech stran necháme zatáhnout. Zasypeme zázvorem, lehce osolíme, přidáme zbytek mrkve a podlijeme vínem.

  5. Silným varem necháme víno ze čtvrtiny odpařit, hrnec přikryjeme poklicí a slabým varem dusíme doměkka. Občas promícháme a malinko podlijeme.

  6. Měkké maso vytáhneme, odstraníme nitě, naporcujeme a uchováme v teple.

  7. Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, nemusíme úplně dohladka a podle potřeby můžeme dochutit citronovou šťávou. Podáváme s knedlíkem, nebo s rýží.

  8. Maso můžeme dusit i v papiňáku. Po podlití vínem necháme prudkým varem vařit cca 5minut. Poté hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni 35-40minut,podle velikosti masa. Po ochlazení a otevření hrnce je postup stejný, jak je popsáno výše.

Poznámka od kuchařky

Na zahuštění nemusíme použít žádnou mouku, rozmixovaná zelenina šťávu dostatečně zahustí.