
Suroviny
4 porce
- 700 g libové vepřové plece vcelku
- 100 g uzeného špeku
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- 1 malá petržel
- 1 silnější plátek celeru
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 150 ml mléka
- 100 ml smetany na vaření(pokud nemáme smetanu,dáme celkem 250ml mléka)
- polévková lžíce hladké mouky na zahuštění
- šťáva z 1 citronu (můžeme nahradit octem)
- sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Špek a cibuli nakrájíme nadrobno.
-
Zeleninu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, nebo nakrájíme na větší kousky.
-
Koření pro pozdější snadné vyjmutí zavážeme do kousku gázy, nebo plátýnka. Pokud máme vajíčko na luhování sypaného čaje, můžeme koření uzavřít do něj.
-
V papiňáku necháme nakrájený špek pustit tuk. Přibližně po 2 minutách přidáme cibuli a vše za stálého míchání restujeme 4 minuty.
-
Přidáme celý kus plecka a zprudka ze všech stran opečeme.
-
Maso na chvíli z hrnce vyjmeme, do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu a opět za stálého míchání zhruba 5 minut restujeme.
-
Poté přidáme 400
-
ml horké vody, připravené koření, opečené maso a trochu soli. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni dusíme 30 minut.
-
Poté hrnec ochladíme, otevřeme, vyjmeme měkké maso a sáček s kořením.
-
V mléce si rozmícháme hladkou mouku, obsah hrnce přivedeme k varu, plamen dáme na minimum a přilijeme rozmíchanou mouku.
-
Přidáme smetanu a necháme 10 minut za občasného promíchání provařit.
-
Po provaření vše ponorným mixerem rozmixujeme, nebo propasírujeme přes hustý cedník na hladkou omáčku. Dle chuti okyselíme, přidáme cukr a podle potřeby přisolíme.
-
Omáčku ještě minutu provaříme.
-
Maso nakrájíme na plátky a necháme prohřát buď přímo v omáčce, nebo v kastrolu na pařáku na ohřívání knedlíků.
-
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Podobně můžete také připravit i z masa hovězího, nebo kuřecího, jen doba dušení bude u hovězího cca o 25minut delší. U drůběže, pokud bude na plátky, nebo kostičky postačí dusit 15minut.
Budeme-li chtít omáčku“červenější“přidáme o 1-2 mrkve navíc. Ale opatrně, aby nám v závěru nevzniklo mrkvové pyré:-)I když ta výsledná chuť také není k zahození:-)
Recepty na knedlíky najdete zde na stránkách, když si do vyhledavače zadáte houskový knedlík,nebo hrníčkové knedlíky.