Suroviny
6 porcí
- 1 kg vepřového plecka
- 1 velká cibule
- 1 velká mrkev
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 kelímek sladké smetany
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- sádlo
- máslo
- 1 kostka masox
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec nakrájíme na malé kostičky a osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem.
-
Ochucené maso vložíme do pánve a opékáme do zlatova.
-
V hrnci si rozpustíme dvě lžíce vepřového sádla a vložíme na něj nahrubo nakrájenou cibuli a necháme zlehka osmahnout. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme dvě lžíce krystalového cukru a necháme velmi lehce zkaramelizovat, ale opravdu jen lehce.
-
Následně přidáme nakrájenou mrkev na tenká kolečka a zamícháme.
-
Do hrnce poté přidáme kostku masoxu a čtyři vrchovaté lžíce plnotučné hořčice. Lehce orestujeme a podlijeme cca 4 dl horké vody a necháme v mírném varu probublávat.
-
Mezitím na pánvi dokončíme opékání kostek masa.
-
Opečené maso přidáme do hrnce k omáčkovému základu a dusíme cca 30 minut. Jakmile je maso měkké, tak do připravené sladké smetany přidáme dvě lžíce hladké mouky – rozmícháme a přidáme do hrnce k masu a hořčicovému základu.
-
Dobře promícháme a za častého míchání necháme na mírném ohni probublávat cca 10 minut.
-
Do hotové omáčky přidáme najemno nakrájenou pažitku, oříšek másla a již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Neskutečná dobrota a ta chuť – recept mám od známé 🙂