
Suroviny
2 velké(3 decentní 🙂 )
- 450 g vepřové plece vcelku – nejlépe tvar válečku podobný svíčkové
- 1 lžička koření citronový pepř
- z 1 dobře očištěného citronu nastrouhaná kůra
- Na marinádu budeme potřebovat:
- 100 ml 100% pomerančové šťávy
- 1 lžíci oleje
- mikrotenový sáček
- Dále budeme potřebovat:
- plátek másla silný cca 2 cm
- 100 ml 100% pomerančové šťávy
- 2 lžíce sojové polosladké omáčky
- špetku soli
- (dvojitě přeložený alobal o rozměru 50×50 cm)
Postup přípravy receptu
-
Do opláchnutého a osušeného masa vetřeme pepř a citronovou kůru. Do mikrotenového sáčku dáme pomerančovou šťávu s olejem a okořeněné maso. Pokusíme se ze sáčku vysát co nejvíce vzduchu a sáček těsně nad masem pořádně zauzlíme.
-
Maso dáme do lednice uležet na 1-2 dny. Pokaždé, když půjdeme kolem lednice, můžeme opatrně sáček s masem promnout, ale úplně postačí toto udělat 2-3 krát za den. Poté maso z marinády vytáhneme a dáme na pánev do rozehřátého másla ze všech stran prudce osmahnout.
-
Přichystaný čtverec alobalu vložíme do hlubokého talíře a osmahnuté maso položíme na alobal (v hlubokém talíři proto, aby se nám pak maso dalo do alobalu pěkně zabalit).
-
Do pánve do výpeku nalijeme marinádu ze sáčku. Přidáme pomerančovou šťávu, sojovou omáčku, sůl a necháme převařit. Vše nalijeme na maso a alobal opatrně zhora zabalíme do uzlíku.
-
Do papiňáku (tlakového hrnce) nalijeme 300 ml horké vody, položíme pařák na napařování knedlíků na něj položíme alobalový uzlík s masem. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu vaříme na mírném plameni 25 minut. Po této době odstavíme z plamene a necháme pozvolna dojít.
-
Hrnec otevřeme, uzlík nejlépe pomocí chňapky vytáhneme a rozbalíme. Postupujeme opatrně, aby nás neofoukla pára. Všechnu šťávu přelijeme do pánve a maso ještě na chvíli zabalíme do alobalu, aby nevystydlo.
-
Šťávu uvedeme k varu a za stálého promíchávání necháme zredukovat na hustější konzistenci. Maso nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme horkou šťávou. Na přílohu se hodí různě upravené brambory.
Poznámka od kuchařky
Inspirací k tomuto chutnému jídlu mi byl můj dřívější recept
http://www.toprecepty.cz/recept/32634-hovezi-na-po…
Jako příloha byly opět“brambory z papiňáku“podle Isindy, které jsou u nás velice oblíbené a jsou výborné i jako šťouchané