
Suroviny
- cca 800 g vepřové pečeně
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 5 cm pórku
- 4 hvězdičky badyánu
- 4 hřebíčky
- 4 stroužky česneku
- 10 kuliček jalovce
- 2 lžíce koření do perníku
- 1/2 lžíce skořice
- hrst čerstvého tymiánu
- sůl
- pepř
- 2 lžíce sádla
Postup přípravy receptu
-
Maso vyndáme z lednice 2 hodiny před vlastní úpravou a potřeme jej ze všech stran perníkovým kořením.
-
Dále si připravíme zeleninu – celer a mrkev očistíme a rozmixujeme v mixéru, pórek nakrájíme na malé kousky, česnek prolisujeme.
-
V pánvi na rozpáleném sádle opečeme maso ze všech stran, zasypeme bylinkami a kořením a bez solení na prudkém ohni několik minut restujeme do zlatavé barvy. Vyndáme na talíř a udržujeme v teple.
-
Do vypečeného sádla vložíme kořenovou zeleninu, pórek a česnek, zaprášíme skořicí a smažíme asi 5 minut. Maso vrátíme do hrnce, přidáme sůl a pepř a podle potřeby horkou vodu nebo vývar. Přikryjeme pokličkou, plamen ztlumíme na stupeň 2-3 a necháme zvolna probublávat 2-3 hodinky.
-
Maso nakrájíme na plátky a jíme buď studené samotné anebo teplé přelité perníkovou omáčkou.









