Vepřová pečeně s omáčkou Robert

124
- reklama -

Suroviny

0,5 kg vepřové kýty
1 větší cibule
sůl
Na omáčku Robert:
1/8 l masového vývaru
0,25 l dobrého bílého vína
1/2 lžičky tymiánu
2 hřebíčky
2 bobkové listy
mletý pepř
1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky na zahuštění
1 rovná lžíce hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Postup: Maso vcelku opékáme na oleji rychle ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, necháme zezlátnout, podlijeme vývarem a vínem.

  2. Nyní přidáme koření: tymián, hřebíček, bobkový list, maso osolíme, opepříme a pod pokličkou v troubě dusíme min. 1 hodinu.

  3. Kontrolujeme pouze šťávu, aby se nevyvařila a bylo jí dostatek.

  4. Měkké maso vyndáme a udržujeme v teple.

  5. Smícháme máslo s moukou a na mírném ohni povaříme ve šťávě za občasného promíchání min. 15-20 minut.

  6. Nakonec vmícháme hořčici a chviličku prohřejeme. Podáváme s brambory, knedlík, rýží či těstovinami.

Poznámka od kuchařky

Inspirace: Zlaté recepty

Já osobně jsem přišla na chuť ovíněným omáčkám a když se přidá ještě nějaká bylinka, podaří se lehce pikantní omáčka.

Když jsem doma servírovala oběd a pronesla: nese se Vepř.pečeně s omáčkou Robert, mojí milí vznesli námitky, kdy už bude zase nějaká klasika:-(

Klasika, neklasika, při obědě najednou zapomněli na vepř-knedl-zel, řízek nebo guláš 🙂