
Suroviny
- 0,5 kg vepřové kýty
- 1 větší cibule
- sůl
- Na omáčku Robert:
- 1/8 l masového vývaru
- 0,25 l dobrého bílého vína
- 1/2 lžičky tymiánu
- 2 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 1 lžička hladké mouky na zahuštění
- 1 rovná lžíce hořčice
Postup přípravy receptu
-
Postup: Maso vcelku opékáme na oleji rychle ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, necháme zezlátnout, podlijeme vývarem a vínem.
-
Nyní přidáme koření: tymián, hřebíček, bobkový list, maso osolíme, opepříme a pod pokličkou v troubě dusíme min. 1 hodinu.
-
Kontrolujeme pouze šťávu, aby se nevyvařila a bylo jí dostatek.
-
Měkké maso vyndáme a udržujeme v teple.
-
Smícháme máslo s moukou a na mírném ohni povaříme ve šťávě za občasného promíchání min. 15-20 minut.
-
Nakonec vmícháme hořčici a chviličku prohřejeme. Podáváme s brambory, knedlík, rýží či těstovinami.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: Zlaté recepty
Já osobně jsem přišla na chuť ovíněným omáčkám a když se přidá ještě nějaká bylinka, podaří se lehce pikantní omáčka.
Když jsem doma servírovala oběd a pronesla: nese se Vepř.pečeně s omáčkou Robert, mojí milí vznesli námitky, kdy už bude zase nějaká klasika:-(
Klasika, neklasika, při obědě najednou zapomněli na vepř-knedl-zel, řízek nebo guláš 🙂