Vepřová pečeně nadívaná švestkami se sýrovou omáčkou

55
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

1 kg středně vysoké vepřové pečeně
100 g sušených švestek
směs koření na vepřovou pečeni (koupil jsem hotovou, bez soli)
sůl
Na omáčku:
lžíce másla
1 malá cibule
hrst pórku
50 g Nivy
50 g Goudy
50 g uzeného sýra (Krolewski 45%)
1 dcl smetany ke šlehání
výpek z pečeně

Postup přípravy receptu

  1. Pečeni omyju, středem pečeně (po vláknu masa) udělám větším nožem díru, do které naplním sušené švestky, které zbavím pecek!. Dám do pekáčku, zaliju vroucí vodou a posypu směsí koření. Dám do předehřáté trouby a hodinu peču pod poklicí.

  2. Po hodině maso odkryju, sliju výpek, který použiju do omáčky a peču cca půl hodiny na horkovzduch až maso krásně zčervená a udělá se kůrka.

  3. Mezi tím si připravím omáčku: Na jemno nakrájenou menší cibuli osmahnu na másle a když zčervená, přidám pórek a podusím až pórek změkne. Do misky dám smetanu, nasypu k ní nastrouhané sýry, osmaženou cibulku s pórkem, zaliju vychladlým výpekem z pečeně a rozmixuju tyčovým mixerem. Rozmixovanou omáčku v kastrůlku pomalu přivedu k varu, dobře zamíchám a odstavím.

Poznámka od kuchařky

Upečené maso nakrájím na plátky, na talíři zaliju omáčkou. Jako příloha se mi zdá ideální bramborová kaše, i když já jsem jako přílohu zvolil bramborový salát a bylo to taky fajn.