
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg středně vysoké vepřové pečeně
- 100 g sušených švestek
- směs koření na vepřovou pečeni (koupil jsem hotovou, bez soli)
- sůl
- Na omáčku:
- lžíce másla
- 1 malá cibule
- hrst pórku
- 50 g Nivy
- 50 g Goudy
- 50 g uzeného sýra (Krolewski 45%)
- 1 dcl smetany ke šlehání
- výpek z pečeně
Postup přípravy receptu
-
Pečeni omyju, středem pečeně (po vláknu masa) udělám větším nožem díru, do které naplním sušené švestky, které zbavím pecek!. Dám do pekáčku, zaliju vroucí vodou a posypu směsí koření. Dám do předehřáté trouby a hodinu peču pod poklicí.
-
Po hodině maso odkryju, sliju výpek, který použiju do omáčky a peču cca půl hodiny na horkovzduch až maso krásně zčervená a udělá se kůrka.
-
Mezi tím si připravím omáčku: Na jemno nakrájenou menší cibuli osmahnu na másle a když zčervená, přidám pórek a podusím až pórek změkne. Do misky dám smetanu, nasypu k ní nastrouhané sýry, osmaženou cibulku s pórkem, zaliju vychladlým výpekem z pečeně a rozmixuju tyčovým mixerem. Rozmixovanou omáčku v kastrůlku pomalu přivedu k varu, dobře zamíchám a odstavím.
Poznámka od kuchařky
Upečené maso nakrájím na plátky, na talíři zaliju omáčkou. Jako příloha se mi zdá ideální bramborová kaše, i když já jsem jako přílohu zvolil bramborový salát a bylo to taky fajn.