Suroviny
- 2 kg kotlet bez kosti (kosti použijeme na vývar, kterým v případě potřeby podléváme)
- 10 stroužků česneku
- Na marinádu:
- 5-6 polévkových lžic olivového oleje
- 1 kávová lžička fenyklových semínek
- citronová šťáva z 1 citronu
- cca 8 snítek oregána
- sůl
- pepř
- olivový olej
- sůl
- 400 g libovější slaniny
- 12 šalotek
- 1 velký celer
- 400 ml červeného aromatického suchého vína
- 200 ml vývaru ze zbylých kostí
Postup přípravy receptu
-
Stroužky česneku nakrájíme na klínky. Maso rozdělíme na dvě poloviny (kvůli následujícímu opékání). Do masa uděláme nožem hluboké zářezy a klínky tam vmáčkneme. Připravíme si z výše uvedených ingrediencí marinádu a pořádně ji vetřeme do masa. Dáme do nádoby, přikryjeme a necháme v lednici přes noc marinovat.
-
Slaninu a celer nakrájíme na kostičky velikosti sousta, šalotky oloupeme a rozčtvrtíme. Na troše olivového oleje opečeme slaninu, vyjmeme a dáme do pekáče. Ve výpeku osmahneme celer se šalotkami dozlatova a také přemístíme do pekáče. Maso vyjmeme z marinády, osolíme a ve stejné pánvi opečeme ze všech stran, taktéž do zlatova, poté přesuneme do pekáče.
-
Z pánve slijeme případný přebytečný tuk, rozpálíme, vlejeme víno a vývar, odškrábneme připečeniny, chvíli povaříme a nalijeme do pekáče s masem. Posypeme pár lístky oregána, přikrejeme a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 1,5 hodiny, v polovině pečení maso obrátíme. Kontrolujeme množství tekutiny a případně dolijeme vývar. Ke konci pečení odkryjeme a necháme dopéct. Jako příloha stačí čerstvé pečivo, nebo různě upravené brambory.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: Apetit, upraveno