Vepřová pečeně na slanině, celeru a šalotkách

109
- reklama -

Suroviny

2 kg kotlet bez kosti (kosti použijeme na vývar, kterým v případě potřeby podléváme)
10 stroužků česneku
Na marinádu:
5-6 polévkových lžic olivového oleje
1 kávová lžička fenyklových semínek
citronová šťáva z 1 citronu
cca 8 snítek oregána
sůl
pepř
olivový olej
sůl
400 g libovější slaniny
12 šalotek
1 velký celer
400 ml červeného aromatického suchého vína
200 ml vývaru ze zbylých kostí

Postup přípravy receptu

  1. Stroužky česneku nakrájíme na klínky. Maso rozdělíme na dvě poloviny (kvůli následujícímu opékání). Do masa uděláme nožem hluboké zářezy a klínky tam vmáčkneme. Připravíme si z výše uvedených ingrediencí marinádu a pořádně ji vetřeme do masa. Dáme do nádoby, přikryjeme a necháme v lednici přes noc marinovat.


    Zobrazit celý recept

  2. Slaninu a celer nakrájíme na kostičky velikosti sousta, šalotky oloupeme a rozčtvrtíme. Na troše olivového oleje opečeme slaninu, vyjmeme a dáme do pekáče. Ve výpeku osmahneme celer se šalotkami dozlatova a také přemístíme do pekáče. Maso vyjmeme z marinády, osolíme a ve stejné pánvi opečeme ze všech stran, taktéž do zlatova, poté přesuneme do pekáče.

  3. Z pánve slijeme případný přebytečný tuk, rozpálíme, vlejeme víno a vývar, odškrábneme připečeniny, chvíli povaříme a nalijeme do pekáče s masem. Posypeme pár lístky oregána, přikrejeme a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 1,5 hodiny, v polovině pečení maso obrátíme. Kontrolujeme množství tekutiny a případně dolijeme vývar. Ke konci pečení odkryjeme a necháme dopéct. Jako příloha stačí čerstvé pečivo, nebo různě upravené brambory.

Poznámka od kuchařky

Inspirace: Apetit, upraveno