Suroviny
4 porce
- 1 kg vepřové panenky
- 1 skořice (vcelku)
- 4 hřebíčky
- 2 kuličky nového koření
- 1 povidla
- 1 balení sušených švestek
- malý stroužek česneku
- pepř
- sůl
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Panenku vcelku nasolíme, zlehka napepříme, přelijeme olivovým olejem a necháme hodinu ustát.
-
Mezitím si připravíme omáčku. Rozehřejeme na pánvi povidla, přidáme část sušených švestek, hřebíček, skořici, nové koření a utřený česnek a vaříme za občasného míchání 10-15 minut.
-
Až se panenka uleží, z jednoho konce uděláme nožem díru, co nejhlouběji to jde, a vložíme do ní natěsno zbytek švestek.
-
Poté rozehřejeme pánev a tak 5-7 minut opékáme panenku vcelku ze všech stran.
-
Nyní ji vložíme do pekáče a po dobu deseti minut dopékáme v rozehřáté troubě na 200 stupňů. Pozor, ať panenka není vysušená, mohlo by se tak stát, pokud by tam bylo dlouho. Když je méně propečená, tak nevadí.
-
Panenku vyjmeme, nakrájíme na oválky, přelijeme omáčkou a ozdobíme snítkou např. tymiánu.
-
Pokrm můžeme podávat s americkými nebo opékanými brambory nebo se šťouchanými brambory.