
Suroviny
- 2 vepřové panenky
- sůl
- pepř
- svazek zeleného chřestu
- olej
- lžíce másla
- Hrst čerstvých nasekaných bylinek:
- pažitka
- petrželka
- saturejka
- tymián
- mandlové lupínky
- Holandská omáčka:
- 125 g másla
- 2 čerstvé žloutky
- 2 lžíce suchého bílého vína
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Nejprve orestujeme mandlové lupínky na suché pánvi a odložíme je stranou.
-
Očištěné panenky osolíme a opepříme.
Na pánvi vhodné i na pečení v troubě rozehřejeme olej a maso opečeme zprudka ze všech stran. Pak pánev přeložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pečeme asi 12-15 minut.
Pak pánev z trouby vyndáme a necháme ji na teplém místě ještě 5 minut v klidu. -
Chřest omyjeme, dřevnaté konečky odkrojíme a vložíme ho do vroucí osolené vody. Jen velmi krátce ho oblanšírujeme podle tloušťky tak, aby zůstal na skus.
Vyjmeme ho z vody a necháme odkapat. -
Omáčka:
Dáme rozpustit máslo.
Žloutky, víno a hořčici vyšleháme v misce dohladka. Misku přeložíme do vodní lázně a za stálého šlehání
přiléváme rozpuštěné máslo, až omáčka zhoustne.
Podle chuti ji osolíme a opepříme. -
Na pánev dáme rozpustit lžíci másla a chřest v něm prohřejeme.
Panenky obalíme v nasekané směsi bylinek a nakrájíme je na špalíky.
Chřest naklademe na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme maso a posypeme mandlovými lupínky.
Poznámka od kuchařky
Je to sice kalorická, ale naprosto luxusní záležitost!