
Suroviny
4 porce
- 1 kg vepřového plecka
- 1-2 zelené papriky
- 1 -2 větší bílá cibulka (může být i klasika, nebo červená, ta dodá šmrnc)
- 20 dkg anglické slaniny vcelku
- 1 větší klobáska (použili jsme domácí, lehce pikantní, vyuzenou z masny v Blažovicích)
- 3 velké žampiony
- sůl
- pepř
- červená sladká paprika
- medvědí česnek
Postup přípravy receptu
-
Vše rozkrájíme na větší kousky, čtverečky, kolečka. Vložíme do pekáčku, nejlépe s víkem. Pokud víko není, použijeme k pozdějšímu zakrytí alobal.
-
Přidáme koření, množství dle potřeby a chutí, vše důkladně promícháme, podlejeme do 3/4 pekáčku vodou, zakryjeme a necháme v troubě na 200 stupňů hodinu a čtvrt. Pak odkryjeme a pečeme odkryté cca 20 minut. Promícháme, aby se upekly i další strany masa a pečeme dalších 20 minut.
-
Maso by po ochutnání mělo mít v sobě všechny chutě a vůně přidaných ingrediencí a mělo by se takřka rozpadat.
-
Podáváme s hranolky nebo bramborami.
Poznámka od kuchařky
Chtěla jsem dělat špízy, ale zjistila jsem, že to nemám na co nabodnout a v konečné fázi jsem si řekla, že se špejlí nebo bez špejle – bude to chutnat stejně.