Vepřová líná směs – špíz

71
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg vepřového plecka
1-2 zelené papriky
1 -2 větší bílá cibulka (může být i klasika, nebo červená, ta dodá šmrnc)
20 dkg anglické slaniny vcelku
1 větší klobáska (použili jsme domácí, lehce pikantní, vyuzenou z masny v Blažovicích)
3 velké žampiony
sůl
pepř
červená sladká paprika
medvědí česnek

Postup přípravy receptu

  1. Vše rozkrájíme na větší kousky, čtverečky, kolečka. Vložíme do pekáčku, nejlépe s víkem. Pokud víko není, použijeme k pozdějšímu zakrytí alobal.

  2. Přidáme koření, množství dle potřeby a chutí, vše důkladně promícháme, podlejeme do 3/4 pekáčku vodou, zakryjeme a necháme v troubě na 200 stupňů hodinu a čtvrt. Pak odkryjeme a pečeme odkryté cca 20 minut. Promícháme, aby se upekly i další strany masa a pečeme dalších 20 minut.

  3. Maso by po ochutnání mělo mít v sobě všechny chutě a vůně přidaných ingrediencí a mělo by se takřka rozpadat.

  4. Podáváme s hranolky nebo bramborami.

Poznámka od kuchařky

Chtěla jsem dělat špízy, ale zjistila jsem, že to nemám na co nabodnout a v konečné fázi jsem si řekla, že se špejlí nebo bez špejle – bude to chutnat stejně.