![Vepřová kýta z papiňáku s bramborem,trochu jinak a opět chutně_5ff93dd1b1254.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/veprova-kyta-z-papinaku-s-bramboremtrochu-jinak-a-opet-chutne_5ff93dd19f7ce.jpeg)
Suroviny
2 porce
- 400 g vepřové kýty ( 2 plátky)
- 2 lžíce oleje
- 1/2 cibule
- 1/2 kostky zeleninového bujónu
- 1/2 červené papriky
- 1 rajče
- 4 lístky libečku
- 150 g tvrdého sýra /použila jsem Goudu
- 2 tenké plátky romadůru (lze vynechat)
- 1 bílek
- 2 žloutky
- špetku soli
- špetka mletého pepře (použila jsem 4barevný z mlýnku Kotányi)
- na přílohu 5 menších brambor
- na posypání hotového pokrmu nasekaný libeček
Postup přípravy receptu
-
Rajče a papriku nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do papiňáku na rozehřátý olej orestovat dosklovita.
-
Plátky masa mírně naklepeme, nařízneme po okrajích a lehce opepříme. Volžíme do hrnce na orestovanou cibuli a necháme po obou stranách prudce osmahnout(zatáhnout). Podlijeme 180 ml horké vody, rozdrobíme bujón, zasypeme nakarájenou zeleninou a přidáme lístky libečku.
-
Uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni dusíme 15 minut.
-
Mezitím si oloupeme brambory, které nakrájíme na cca 1,5 cm plátky. Sýr nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.
-
Měkké plátky masa z hrnce přendáme na pánvičku a přidáme k němu 3/4 šťávy z papiňáku.
-
Na každý plátek masa dáme slabounký pláteček romadůru a kolem vytvoříme vyšší hráz z nastrouhaného sýra.
Do každého sýrového důlku dáme polovinu bílku, opepříme, vlijeme po jednom žloutku a lehounce osolíme. -
Pánvičku dáme na slabý plamen, až vše začne vřít, přiklopíme pokličkou a necháme 5 minut vařit.
-
Do papiňáku na zbytek podušené zeleninové šťávy dáme nakrájené brambory a promícháme.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni dusíme 5 minut. -
Hotové jídlo na talíři posypeme čerstvou nakrájenou bylinkou.
Poznámka od kuchařky
Inspirací na tuto báječnou, šťavnatou dobrotu mi byly 2 recepty z Topreceptů, které jsem si upravila podle sebe a za které děvčatům děkuji:-)
Brambory, podušené v zeleninové šťávě krásně nasákly a hodily by se i jako samostatný bezmasý chod.