Vepřová kýta v zeleninovém krému

57
- reklama -

Suroviny
4 porce

750 g vepřové kýty vcelku
1 lžíce oleje
1 menší cibule
1 větší mrkev
1 silnější plátek celeru
1 malá sklenka Kunovjanky (340 g)
1 bobkový list
3 ks hřebíčku
sůl
mletý pepř
ocet
cukr podle potřeby
1 plátek másla o síle 1cm

Postup přípravy receptu

  1. V papiňáku na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli společně s mrkví a celerem, nastrouhanými na hrubém slzičkovém struhadle.

  2. Orestovanou zeleninu nahrneme k okraji hrnce, vložíme celý kus masa a necháme prudce ze všech stran zatáhnout.

  3. Přidáme Kunovjanku i s nálevem, podlijeme 200ml horké vody, přidáme bobkový list a hřebíčky. Mírně osolíme, opepříme, přidáme 2 lžíce cukru, lžíci octa a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na mírném plameni 40 minut.

  4. Poté hrnec ochladíme, pokud je maso měkké, vyndáme ho bokem a uchováme v teple.

  5. Ze šťávy odstraníme bobkový list a hřebíčky a šťávu rozmixujeme ponorným mixérem. Do umixovaného krému přidáme na zjemnění plátek másla, podle potřeby dochutíme a necháme přejít varem.
    Podáváme s masem nakrájeným na tenké plátky. Jako příloha se hodí různé noky, nebo knedlíky.

Poznámka od kuchařky

Je to zase něco jiného, než klasická“svíčková“s obyčejnou zeleninou, nebo s Halali, které také ráda používám. Šťáva je pikantní a chutná i bez smetany a zahuštění moukou.

Podávala jsem shttp://www.toprecepty.cz/recept/36821-nokyspeclekn…

Lze připravit i z vepřové plece, která je levnější. U nás byly čerstvá kýta v akci 69,-kč/kg, tak ji manžel koupil místo plecka:-)