
Suroviny
8 porcí
- 1-1,5 kg Vepřové kýty
- 300 g mrkev tenší
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl
- pepř mletý bílý
- 1 ks cibule střední
- hladká mouka na zahuštění
- vývar (voda na podlití)
Postup přípravy receptu
-
Mrkev si oloupeme a očistíme.
-
Kýtu na několika místech propíchneme ve směru vláken a do vzniklých otvorů vsuneme mrkve.
-
Pak do masa vetřeme sůl, špetku pepře a mletou papriku a necháme odležet (nechávám pár hodin, ale pokud není čas tak se nemusí).
-
V pekáčku si rozehřejeme máslo, vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev a cibuli, lehce orestujeme, přidáme připravené maso. Opečeme je ze všech stran (pozor na připálení papriky!) a podlijeme vlažným vývarem. Pekáček přiklopíme a vložíme ho předehřáté trouby na 175-180°C. Maso pečeme za občasného otáčení masa do měkka – maso dle potřeby podléváme.
-
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme (vypečeme) na tuk, zasypeme hladkou moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit (můžeme zahustit i jen moukou rozmíchanou ve vodě a dolít vývarem na požadované množství).
-
Provařenou šťávu přecedíme přes jemný cedník, dle potřeby dochutíme solí a špetkou pepře a necháme jí na mírném plameni aby nám pustila glanc (tuk).
-
Maso nakrájíme na porce, přelijeme hotovou šťávou a podáváme s vařenými bramborami.
Poznámka od kuchařky
Na protýkání lze použít i jiné druhy vepřového masa – pěkné plecko, pečeně, …, ale myslím, že při použití třeba krůtího masa (dietní verze), bude chuťový zážitek stejně příjemný ;-).
Kombinace masa, mrkve a mleté papriky byla příjemná a všichni jsme si na ní moc pochutnali.