Vepřová kýta na víně s rajčaty a žampiony

56
- reklama -

Suroviny

400 g vepřové kýty
4 rajčata(spařená a oloupaná)
150-200 g žampionů
3 plátky anglické slaniny(nakrájené)
1 cibule
3 stroužky česneku(nastrouhané)
olej
pepř
1-2 lžíce hladké mouky
100-150 ml červeného vína
hovězí bujon
lžíce kečupu
mletá paprika
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu nakrájíme na nudličky, opepříme, přidáme česnek, zakápneme olejem a necháme odležet min. 2 hodiny.


    Zobrazit celý recept

  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji a přidáme naloženou kýtu, opečeme, osolíme, zaprášíme sladkou paprikou a zalejeme horkou vodou.

  3. Přidáme hovězí bujon a dusíme asi 45-60minut.

  4. Mezitím si očistíme a nakrájíme žampiony, které orestujeme na slanině, podlejeme lžící vody.

  5. K masu přidáme víno, necháme odpařit a zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody.

  6. Necháme povařit a přidáme nakrájená rajčata a lžíci kečupu nebo protlaku.

  7. Podusíme cca 20 minut a přihodíme restované žampiony asi na 5 minut, aby se chutě propojily. Podáváme s rýží, těstovinami, gnocchi nebo bramborem.

Poznámka od kuchařky

Na talíři můžeme ozdobit lžící zakysané smetany nebo posypat strouhaným sýrem.Rozpis je cca pro 4 osoby.Místo čerstvých rajčat můžeme použít i loupaná v konzervě(potom ale vynecháme kečup a méně podléváme).