Vepřová kýta na kmínu s volským okem

77
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

1 kg vepřové kýty – vrchní šál
2 větší cibule
1 litr vývaru z kostí
hl. mouka
mletý kmín
pepř
sůl
vejce na „volské oko“
nové koření
bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu nakrájíme na středně velké silnější plátky.

  2. Poté maso potřeme směsí mletého kmínu, pepře a soli necháme uležet v chladu asi 2 hodiny.

  3. Do hrnce si dáme lžíci vepřového sádla a vložíme na jemno nakrájené dvě větší cibule.

  4. Cibuli opečeme do světle hnědé barvy.

  5. Vložíme naložené plátky kýty, nové koření, bobkový list a podlijeme vývarem z vepřových kostí, aby bylo maso ve vývaru do ¾ ponořeno a dusíme cca 45 minut.

  6. Po udušení plátky masa vyjmeme, lehce zahustíme hladkou moukou v trošce vody a necháme provařit cca 15 minut.

  7. Po provaření maso vrátíme do hrnce a odstavíme.

  8. Ideálním doplňkem k plátku masa, je do křupava opečené „volské oko“, které položíme na plátek masa, nebo vedle něj. Podáváme s vařeným bramborem.

Poznámka od kuchařky

Taková naše klasika.