
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg vepřové kýty – vrchní šál
- 2 větší cibule
- 1 litr vývaru z kostí
- hl. mouka
- mletý kmín
- pepř
- sůl
- vejce na „volské oko“
- nové koření
- bobkový list
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kýtu nakrájíme na středně velké silnější plátky.
-
Poté maso potřeme směsí mletého kmínu, pepře a soli necháme uležet v chladu asi 2 hodiny.
-
Do hrnce si dáme lžíci vepřového sádla a vložíme na jemno nakrájené dvě větší cibule.
-
Cibuli opečeme do světle hnědé barvy.
-
Vložíme naložené plátky kýty, nové koření, bobkový list a podlijeme vývarem z vepřových kostí, aby bylo maso ve vývaru do ¾ ponořeno a dusíme cca 45 minut.
-
Po udušení plátky masa vyjmeme, lehce zahustíme hladkou moukou v trošce vody a necháme provařit cca 15 minut.
-
Po provaření maso vrátíme do hrnce a odstavíme.
-
Ideálním doplňkem k plátku masa, je do křupava opečené „volské oko“, které položíme na plátek masa, nebo vedle něj. Podáváme s vařeným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Taková naše klasika.









