Vepřová kýta á la zvěřina v PH

67
- reklama -

Suroviny

800 g vepřové kýty
(300 g kořenové zeleniny)
mrkev
celer
petržel
1 cibule
100 g slaniny
200 ml červeného vína
250 ml smetany
koření na divočinu
3 ks bobkového listu
6 ks černého pepře
3 ks nového koření
špetka tymiánu
4 ks jalovce
2 lžíce šípkového džemu
1 lžíce hladké mouky
máslo
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kýtu prošpikujeme polovinou slaniny, posypeme kořením na zvěřinu, polijeme rozehřáým máslem a necháme přes noc v ledničce.

  2. Druhý den na zbytku slaniny a másla orestujeme pokrájenou zeleninu a koření.

  3. Přendáme do PH a na pánvi zprudka opečeme maso, které přidáme i s výpekem k zelenině, trochu osolíme, podlijeme vínem a zapneme na HIGH.

  4. V hrnečku si rozmícháme mouku v trošce vody a po třech hodinách vaření přilijeme do PH, přidáme džem, rozšleháme a vaříme ještě přibližně hodinu – do změknutí masa, ale minimálně 20 minut, aby se nám provařila mouka.

  5. Na závěr vmícháme smetanu, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme.

Poznámka od kuchařky

Kdo má kameninovou nádobu, restuje přimo v ní.

Kdo nevlastní PH, může připravit klasickým způsobem.