
Suroviny
- 800 g vepřové kýty
- (300 g kořenové zeleniny)
- mrkev
- celer
- petržel
- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 200 ml červeného vína
- 250 ml smetany
- koření na divočinu
- 3 ks bobkového listu
- 6 ks černého pepře
- 3 ks nového koření
- špetka tymiánu
- 4 ks jalovce
- 2 lžíce šípkového džemu
- 1 lžíce hladké mouky
- máslo
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Kýtu prošpikujeme polovinou slaniny, posypeme kořením na zvěřinu, polijeme rozehřáým máslem a necháme přes noc v ledničce.
-
Druhý den na zbytku slaniny a másla orestujeme pokrájenou zeleninu a koření.
-
Přendáme do PH a na pánvi zprudka opečeme maso, které přidáme i s výpekem k zelenině, trochu osolíme, podlijeme vínem a zapneme na HIGH.
-
V hrnečku si rozmícháme mouku v trošce vody a po třech hodinách vaření přilijeme do PH, přidáme džem, rozšleháme a vaříme ještě přibližně hodinu – do změknutí masa, ale minimálně 20 minut, aby se nám provařila mouka.
-
Na závěr vmícháme smetanu, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme.
Poznámka od kuchařky
Kdo má kameninovou nádobu, restuje přimo v ní.
Kdo nevlastní PH, může připravit klasickým způsobem.









