Suroviny
8 porcí
- 8 nakládaných okurek
- 1,5 l vřelé vody
- 1 kg vepřové kýty
- 4 větší cibule
- 8 lžic plnotučné hořčice
- 3 kostky hovězího bujonu
- 100 ml oleje
- 200 g hladké mouky (nebo dle toho, kolik budete potřebovat)
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tak jako u hovězí roštěné, tak vepřové maso nakrájíme na plátky (cca 1 cm), osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí a poté obalíme v hladké mouce z obou stran.
-
Plátky masa osmahneme z obou stran na rozpáleném oleji/sádle a jakmile vyndáme maso, dáme na stejný tuk osmahnout dohněda cibuli. Pokud je málo tuku, přilijeme/nebo dáme lžíci navíc. K osmahnuté cibuli přilijeme vývar nebo horkou vodu s masoxem a dusíme cca 60 minut, dokud nebude maso měkké. Vepřové bude o hodně rychleji než hovězí.
-
Pokud je maso měkké, tak jestli chceme více sosu, přilijeme vodu. Zbytek sosu dochutíme solí, pepřem a plnotučnou hořčicí. Pokud chceme omáčku „znojemskou“, přidáme cca 6-8 nakládaných okurek nakrájených na drobné kostičky. Zahušťujeme, jak chceme – instantní jíškou, hladkou moukou s vodou apod.
-
Jestliže chceme omáčku velmi jemnou, potom po přidání všech surovin, včetně jíšky (kromě nakládaných okurek, pokud chceme znojemskou), tak vytáhneme maso a dáme bokem. Vše rozmixujeme ponorným mixérem a maso vrátíme zpět. U znojemské přidáme nakonec nakládačky, vrátíme zpět maso a ještě chvíli povaříme, aby i maso chytlo chuť omáčky.
-
Podáváme s těstovinami, rýží nebo s tím, co kdo má rád.