Suroviny
7 porcí
- 1200 g vepřové krkovice v celku/můžeme nahradit vepřovou plecí
- 1,5 palice česneku
- provázek nebo nit na upevnění masa
- na marinádu budeme potřebovat
- 350 ml černého 10% piva
- 1 lžíci oleje
- 4 lžíce Worcesteru
- 2 lžíce čerstvého na jemno nastrouhaného zázvoru
- 1/2 lžičky mletého pepře
- na pečení budeme potřebovat
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 lžičku celého kmínu
- 1 větší cibuli nakrájenou nadrobno
- 4 větší stroužky česneku nasekaného nadrobno
- vodu na podlití
- sůl
Postup přípravy receptu
-
V menším, hlubším hrnci s pokličkou, kde se nám natěsno vejde celý kus masa, umícháme z uvedených surovin marinádu.
-
Do očištěného a osušeného masa uděláme ostrým nožem hluboké zářezy, které mírně osolíme a do každého zářezu dáme tolik oloupaných stroužků česneku, kolik se jich tam vejde. Maso upevníme pro udržení tvaru nití a naložíme nejlépe přes noc do hrnce s připravenou marinádou.
-
Po uležení maso z marinády osušíme, osolíme a vložíme do hlubší pánve na cibuli a česnek, který jsme nechali cca 5 minut orestovat na rozehřátém sádle s kmínem.Maso necháme ze všech stran prudce zatáhnout a poté ho přemístíme i s výpekem do pekáčku. Podlijeme zbytkem marinády, přidáme 200 ml horké vody a přiklopíme druhým dílem pekáčku.
-
Vložíme do předehřáté trouby na střední výkon pečeme přibližně 120 minut. V průběhu pečení maso přeléváme šťávou a podle potřeby malinko podléváme horkou vodou. V závěru pečení odstraníme víko, do výpeku seškrábeme výpečky, které se utvořily po stranách pekáče a maso dopečeme doměkka.
-
Z masa odstraníme nitě, nařežeme na porce a podáváme například s knedlíkem a se zelím. Také můžeme část upečeného masa odložit stranou a další den krájet na tenké plátky, ke kterým podáváme pečivo namazané ztuhlým vypečeným sádlem.
Poznámka od kuchařky
Zelí jsem dělala podle receptuhttp://www.toprecepty.cz/recept/34438-kedlubnove-z… jen jsem na začátku přidala na drobné kostičky nakrájenou slaninu.