
Suroviny
3 porce
- Vepřová kýta 3 plátky
- sůl
- grilovací koření
- česnek 1-3 stroužky
- 100 g žampionů (čerstvé, malé)
- moravské uzené 6 plátků
- malá cibule
- pórek
- tavený sýr 2 trojúhelníčky
- 1 vejce
- máslo
- mouka (na zahuštění)
- voda (může být vývar – na podlití)
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa opatrně naklepeme (aby se nám nepotrhaly), jemně osolíme, potřeme každý jedním stroužkem česneku a na maso položíme po plátku moravského uzeného.
-
Na pánvi si rozehřejeme lžičku másla, na které orestujeme na jemno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme nakrájený stroužek česneku, na kostky nakrájené moravské uzené, nakrájený pórek a na čtvrtky nakrájenou polovinu (50 g) žampionů.
-
Vše posypeme půl lžičkou grilovacího koření, jemně osolíme a promícháme (to vše děláme na mírném ohni). K ještě pevné zelenině přidáme tavený sýr, necháme ho rozpustit (mícháme), přidáme vajíčko, rozmícháme a hned vypneme.
-
Směs musí zůstat krémová (vajíčko se nám dodělá při dušení v kapse). Mírně prochladlou směs, klademe na připravené plátky masa (jen na půlku), na každou přidáme kousek másla, plátky přehneme a sepneme jehlami (párátky). Maso si z obou stran posypeme grilovacím kořením.
-
V hlubší pánvi si rozehřejeme trošku oleje, na který vložíme masové balíčky, ze všech stran je opečeme a přidáme na půlky nakrájené zbylé žampiony. Podlijeme mírně vodou nebo vývarem, přiklopíme poklicí a zlehka dusíme asi 10-15 minut (velikosti).
-
Poté maso odklopíme, šťávu vysmahneme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme a podlijeme. Šťávu pečlivě promícháme, dle chuti dosolíme a dokořeníme (špetka grilovacího koření, pepř mletý).
-
Necháme pomalu přejít varem a kapsy ve šťávě několikrát obrátíme. Po pár minutkách vypneme, z masa opatrně vyjmeme jehly (párátka) a můžeme podávat. Jako příloha se hodí vařené či opékané brambory a zeleninový salát.
Poznámka od kuchařky
Kapsy jsem dělala na základě momentální chuti na maso s žampióny a byla jsem rodinou krásně pochválena.