
Suroviny
- cca 400 g vepřových jater
- cca 120 g červených fazolí
- 1 cibule (cca 80 g)
- 1 oranžová paprika (cca 180 g)
- 6 stroužků česneku (cca 15 g)
- malý rajčatový protlak (70 g)
- cca 1/2 lžičky mletého pepře
- voda
- 1,3 kg brambor
- sterilovaný hrášek
- mrkev
- 5 polévkových lžic olivového oleje (cca 3/4 velkého panáku )
Postup přípravy receptu
-
Přípravíme zeleninu :
Cibuli nakrájíme na kolečka, papriku na silnější proužky, česnek na plátky. Červené fazole namočíme do vody (cca 1h i víc ) a uvaříme do měkka.
Připravíme játra :
Omyjeme, odblaníme a nakrájíme na kostky. -
Bramborová mozaika:
Brambory uvaříme a uděláme z nich štouchačky. Pak do nich přidáme hrášek a mrkev (nakrájenou na kostky velikosti hrášku), kterou jsme předem uvařili do měkka. Celé to promícháme. -
Postup na játra :
Do hrnce nalijeme olivový olej a rozpálíme. Přidáme játra a zprudka orestujeme. Poté zmírníme plotnu nebo plamen a přidáme připravenou zeleninu, rajčatový protlak a mletý pepř, celé to promícháme, potom zalijeme do cca půlky směsi vroucí vodou a zakryté necháme s průběžným promícháním podusit. Poté přebytečnou vodu necháme vyvařit (ne zas moc, ať to není suchý, podle uvážení, tak akorát). -
Podáváme s bramborovou mozaikou, tj. šťouchané brambory s mrkví a hráškem.