Vepřenky z automatu Koruna

67
- reklama -

Suroviny

0,5 kg mletého vepřového masa (nejlépe plece, libovost 70%)
sůl
čerstvě mletý pepř
vepřové sádlo
K podávaní:
kváskový chléb
tatarka (majonéza)
hořčice
cibule

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso osolte a opepřete. Je-li hmota příliš hutná, přidejte studenou vodu nebo sádlo. Nechte asi 15 minut odpočinout.


    Zobrazit celý recept

  2. Z masa vytvořte placičky, spíš menší a vyšší. Na pánvi rozpalte sádlo a opečte vepřenky z obou stran.

  3. Podávejte s chlebem, tatarkou nebo hořčicí a cibulí.

Poznámka od kuchařky

Vepřenky dělali v automatu Koruna, mleté údajně ředili vodou. Otec vzpomínal, jak na ně s máti chodili za dob studií. U obrovského tálu stála nerudná paní, potírala ho rozpuštěným sádlem a sázela na něj jednu za druhou. Bez vyzvání jste museli udat – hořčice nebo tatarka.

A druhý den – na sádle s výpekem topinky.