Věnec Paříž – Brest

34
- reklama -

Suroviny
4 porce

Těsto:
250 ml vody nebo mléka
80 g másla
200 g polohrubé mouky
špetka soli
5 vajec
+ trochu plátků nebo hranolků mandlí navrch
Krém:
crema pasticcera – viz poznámka
asi 50 g nugátu
možno ještě krokant – pražené ořechy nebo mandle v karamelu

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu uvedeme k varu tekutinu, sůl a máslo, vsypeme najednou všechnu mouku a na mírném plameni mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla. Do mírně zchladlého po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo do těsta.


    Zobrazit celý recept

  2. Sáčkem s hladkou zdobičkou tvoříme na plech s papírem na pečení kroužky: nejdříve vnější obvod, pak vnitřní a navrch mezi ně ještě horní vrstvu. Lépe se kroužky tvoří z malých pusinek těsta než dělat souvislý hladký kruh a i to lépe vypadá.

  3. Kroužky pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 8-10 minut, poté zmírníme teplotu na 170°C a dalších asi 20 minut dopečeme. Správně upečené těsto je uvnitř suché a pórovité.

  4. Krém:
    Uvaříme crema pasticcera – viz poznámka. Do horkého necháme rozpustit a rozmícháme nugát.

  5. Kroužky rozřízneme a naplníme krémem, můžeme krém ještě posypat krokantem, pokud ho máme.

Poznámka od kuchařky

1) Tento zákusek vznikl na počest slavného cyklistického závodu Paris – Brest – Paris:

https://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/ost/ostr00… Správně se dělá jeden velký věnec a po naplnění krájí na porce. Já jsem dělala malé jednoporcové 🙂

2) Crema pasticcera: https://www.toprecepty.cz/recept/49418-zloutkove-v…

3) Další moje recepty najdete na mých stránkách: http://www.mlsoty.estranky.cz/