Suroviny
4 porce
- Těsto:
- 250 ml vody nebo mléka
- 80 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 5 vajec
- + trochu plátků nebo hranolků mandlí navrch
- Krém:
- crema pasticcera – viz poznámka
- asi 50 g nugátu
- možno ještě krokant – pražené ořechy nebo mandle v karamelu
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu uvedeme k varu tekutinu, sůl a máslo, vsypeme najednou všechnu mouku a na mírném plameni mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla. Do mírně zchladlého po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo do těsta.
-
Sáčkem s hladkou zdobičkou tvoříme na plech s papírem na pečení kroužky: nejdříve vnější obvod, pak vnitřní a navrch mezi ně ještě horní vrstvu. Lépe se kroužky tvoří z malých pusinek těsta než dělat souvislý hladký kruh a i to lépe vypadá.
-
Kroužky pečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 8-10 minut, poté zmírníme teplotu na 170°C a dalších asi 20 minut dopečeme. Správně upečené těsto je uvnitř suché a pórovité.
-
Krém:
Uvaříme crema pasticcera – viz poznámka. Do horkého necháme rozpustit a rozmícháme nugát. -
Kroužky rozřízneme a naplníme krémem, můžeme krém ještě posypat krokantem, pokud ho máme.
Poznámka od kuchařky
1) Tento zákusek vznikl na počest slavného cyklistického závodu Paris – Brest – Paris:
https://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/ost/ostr00… Správně se dělá jeden velký věnec a po naplnění krájí na porce. Já jsem dělala malé jednoporcové 🙂
2) Crema pasticcera: https://www.toprecepty.cz/recept/49418-zloutkove-v…
3) Další moje recepty najdete na mých stránkách: http://www.mlsoty.estranky.cz/