Suroviny
- Korpus
- 7 vajíček
- 280 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 280 g polohrubé mouky
- 2 lžíce oleje
- 7 lžic horké vody
- 1/2 prášku do pečiva
- (to je na velky… a vysoky korpus, kdyz budete chtit delat mensi, tak pravidlo je, ze na jedno vajicko je 40 g mouky a cukru a lzice vody)
- Krém:
- 4 vanilkové pudinky
- 1 litr mléka
- 2 hery
- moučkový cukr
- Čirá želatina
- ovoce na vrch dortu (ja dala smes jahody,červený a černý rybíz, boruvky, ostruziny, maliny, par visni a par mandarinek. Mandarinky z konzervy vodu z konzervy vyuzivam pro pripravu zelatiny Zbytek nejlepe čerstvé.)
- Trubičky na ozdobu.
- Mašle
Postup přípravy receptu
-
Z bílků si ušleháme pevný sníh a dáme si to stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu (za stálého míchání), mouku si promícháme s práškem do pečiva a postupně přes síto přidáváme do našlehaných žloutku a promícháváme.
-
Když máme mouku hezky vmíchanou, přidáváme sníh ale už nemícháme, ale jen jakoby překládáme, aby jsme sníh neubili. Když chceme hnědé těsto, přidáme kakao. Takto připravené těsto nalijeme do formy (já mám teflonovou, ale spodek stejně vykládám pečicím papírem) a dáme péct do předehřáté trouby a pečeme na 180°C.
-
Správné upečený korpus se nelepí na špejli a je hezky zlatavý na povrchu. Vypnu troubu a nechám ještě chvilku dojít. Po vyndání jsem to prakticky hned rozřízla na tři kousky. Kazdy si dát zvlášť vychladnout.
-
Krém: Uvaříme si hustější pudink. Já jsem dala na litr mléka 4 pudinkové prášky. Při vaření jsem dala jen vanilkový cukr. Po uvaření necháme vychladnout, ale hlídáme, aby se neudělal škraloup. Já ho často promíchávám. Někdo na uvařený puding nasype moučkový cukr, někdo ho přikrývá igelitem (ale jestli to funguje nevím, nemám ozkoušeno).
-
Máslo musí mít pokojovou teplotu, takže si ho nezapomeňte včas vyndat z lednice. Na tuhle várku krému jsem dala 2 Hery. Já pokládám Heru vedle pudinku, aby obojí mělo stejnou teplotu. Pak začnu šlehat puding.
-
Když je hezky hladký, přidávám po kousíčkách Heru a stále šlehám. Když je to hezky celé spojené, dávám moučkový cukr. Dávám ho postupně a ochutnávám krém. Takže stačí dochutit podle toho, jak to máte rádi. Já mám radši méně sladký krém.
-
Krém si dám na chvilku do lednice. Mezitím si vezmu ty 3 korpusy. První si dám rovnou na talíř, tác, podložku, na které už dort zůstane. Pokapu ji rumem a namažu marmeládou (já dávám rybízovou, je kyselejší, ale dá se použít jakákoliv).
-
Na marmeládu dám první vrstvu krému a naskládala jsem na něj mandarinky (z konzervy) přiklopit druhým korpusem, na něj další vrstvu krému a na něj jsem dala jahody (čerstvě by byly nejlepší) pak přijde poslední korpus a na něj další vrstva krému a zároveň potřít krémem i strany dortu (na patra jsem dávala tak 1 cm vysokou vrstvu krému, na boky tak 0,5 cm).
-
Potom jsem dort obložila trubičkami (spotřebovala jsem 3 balení). Trubičky jsem krájela na různé délky. Když máme udělaný takový jakoby košíček, nasypeme navrch ovoce (já dala směs jahod, červeného a černého rybízu, borůvky, ostružiny, maliny, pár višní a pár mandarinek).
-
Na hlavní ozdobu jsem dala lístky meduňky (jsou hodně podobně listům jahodníku) na to jsem dala tři větší jahody – tak, aby to koukalo nad všechno ostatní ovoce.
-
Nakonec jsem všechno zalila čirou želatinou, aby ovoce hezky na dortu drželo (tady pozor, ať želatinu nedáte moc ke krémům, aby nestýkala mezi trubičkami). Ještě do neztuhle želatiny jsem zapíchla k jahodám tři lístky z bílé čokolády. Pak už jen ovázat hezkou mašlí a dát ztuhnout do lednice.
Poznámka od kuchařky
Je tu psaný krok za krokem. A opravdu to není težký dort. Dělala jsem ho asi 3 hodiny, ale ne proto, že je náročný, ale spíš se porád čeká, než neco vychladne 🙂