Velké koláče

47
- reklama -

Suroviny
16 – čtyři koláče

Těsto :
500 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
120 g másla
200 ml mléka
1/2 kostky droždí
2 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
špetka soli
Náplň I :
200 g máku
70 g cukru
200 ml mléka
3 lžíce rybízové marmelády
špetka skořice
mandle
Náplň II :
500 g odtučněného tvarohu
2 vejce
120 g cukru
1 lžička vanilkového cukru
rozinky
Náplň III :
300 g jablkových povidel
100 g rozdrcených piškotů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, cukr, špetku soli a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Až vzejde kvásek, přidáme rozehřáté máslo a vajíčko. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí k míse.
    Těsto necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě.


    Zobrazit celý recept

  2. Náplň I :
    Mák nameleme a přendáme do kastrůlku. Dále přidáme mléko, marmeládu, cukr a špetku skořice. Vše svaříme a necháme vychladnout.

    Náplň II :
    Smícháme v misce tvaroh, vajíčka a cukry.

    Náplň III :
    Jablková povidla smícháme s rozdrcenými piškoty do husté kaše.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly. Vypracujeme z dílů hladké koule a ty vyválíme do tloušťky 4 – 5 mm.
    Obvod uděláme tak, že kraje vyválené placky 1 – 1-5 cm zandáme pod placku a vytvarujeme. Dále vyválené a vytvarované těsto přendáme na plech a urovnáme. Na těsto dáváme střídavě náplně, které upravíme do trojúhelníků. Na mák ještě pokládáme mandle a na tvaroh rozinky. Okraje těsta potíráme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 – 30 minut.