
Suroviny
16 – 18 ks
- Hladká mouka 450 g
- kostka droždí – (42 g nebo 3 lžičky sušeného)
- cukr krupice 60 g
- vanilkový cukr 1 ks
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- máslo (Hera) 50 g
- mléko vlažné 100 ml
- smetana 125 ml
- sůl špetka
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme suroviny v pořadí tekuté a pak sypké – droždí poslední. Zapneme program Míchání, kynutí. Těsto lze připravit i klasicky: V misce si uděláme z části mléka, trošky mouky a celého droždí kvásek. Do mísy vsypeme sypké suroviny, přidáme ostaní, poté vzešlý kvásek a vypracujeme hladké, jemné nelepivé těsto.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 16 – 18ks a z každého vypracujeme kuličku. Ty pak rozválíme na válečky dlouhé asi 45 – 50cm. Váleček přeložíme napůl, kroucením smotáme do „“ a konce prostrčíme přes vzniklé očko na konci. Utvoříme tak věneček, který dáme na plech a pokusíme se co nejvíce zvěšit vnitřní otvor – vytahujeme prsty směrem ven, aby se nám tam po upečení vešlo vajíčko.
-
Věnečky necháme na plechu přikryté utěrkou ještě asi 15 min kynout, pak je potřeme žloutkem a dáme péct na 180°C asi 20-25 min.
-
Do vychladlých vložíme vajíčka a dáme na tác. Věnečky jsou dobré jen tak pocukrované a nebo s džemem či medem.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z nějakého časopisu – myslím, že to bylo Překvapení.
Věnečky jsou dobré i na druhý den.
Omlouvám se, že jsou jako dekorace vajíčka umělá, ale barvit pravá budu teprve v neděli.