Velikonoční šoldra

199
- reklama -

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
2 kostky droždí
lžičku soli
5 dkg cukru
1,5 dcl oleje
1/2 l vývar (z uzeného masa bez tuku)
1 kostka 100% tuk Lukana
Kabanos
zapékací klobása
uzené maso

Postup přípravy receptu

  1. Den před pečením si uvařím uzené maso, polévku nechám zchladit a seberu z ní tuk.


    Zobrazit celý recept

  2. Droždí nechám vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vliji do mouky, přidám sůl, olej a těsto nechám kynout.

  3. Pak ho rozdělím na 2 půlky a každou rozválím. Na každou půlku nastrouhám 1/2 Lukany, těsto přeložím a znovu rozválím.

  4. Vyválenou půlku těsta dám do vymazaného a vysypaného pekáče a pokryji nakrájeným uzeným, zapékacími klobáskami a kabanosem. Přikryji druhou půlkou rozváleného těsta, na kterou jsem nastrouhala druhou půlku Lukany, opět přeložila a znovu rozválela.

  5. Nechám ještě chvíli kynout, pak potřu vajíčkem a dám péct.

Poznámka od kuchařky

Recept jsem asi před 10 léty dostala od kolegyně v práci a od té doby jsem si jej upravovala tak, aby mi vyhovoval.

Těsto se může dělat i v pekárně, ale v tom případě se určitě musí snížit množství droždí.