Velikonoční sekanice neboli nádivka

98
- reklama -

Suroviny
na 1 velký pekáč

2 veky (= cca 17 rohlíků) nakrájené na kostičky
uzená polévka (vývar z masa) podle potřeby
6 – 8 žloutků (ale i více)
uzené maso vařené, nakrájené na kostky (používám uzená žebra asi 2,5 kg)
čerstvé vrcholky kopřiv spařené a nasekané (nebo popenec, petrželka apod)
mletý pepř
mletý zázvor
muškátový květ nebo oříšek
sůl – opatrně, vývar je slaný !!!
strouhaná houska na zahuštění, je-li třeba
z 6 – 8 bílků sníh

Postup přípravy receptu

  1. Kostičky housky zaliji studeným vývarem a nechám vsáknout (nesmí plavat, jen tak, aby houska byla navlhčená).

  2. Přidám žloutky, nakrájené maso, nasekané kopřivy, koření, opatrně dosolím, je-li třeba a dobře promíchám.

  3. Je-li potřeba, zahustím strouhankou a nakonec lehce vmíchám sníh z bílků.
    Když spěchám, ani nedělám sníh, jen vmíchám celá vajíčka. Sekanice je sice hutnější, ale chuť se tím nijak nezmění.

  4. Peču v dobře vymazaném pekáči při cca 180°- 200°C dozlatova.
    U nás se sekanice podává teplá, s bramborovým salátem. Dobrá je i studená.

Poznámka od kuchařky

Koření není nezbytné, nebo lze použít i jiné podle chuti.