
Suroviny
- 300 g vepřového plecka
- 300 g uzeného bůčku
- 300 g kuřecího masa (lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa)
- Do vody na vaření masa přidat:
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- špetku tymiánu
- špetku rozmarýnu
- 500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků)
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 6 vajec
- pažitka
- petrželka
- libeček
- kopřivy (lze vynechat)
- česnek
- máslo
- strouhanka
- (Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.)
Postup přípravy receptu
-
Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).
-
Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat). Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky.
-
Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova asi při 180°C cca 1 hodinu.
-
Lze přidat i houby sušené, mražené i nakládané. To obvykle dělám pro nás, protože máme houby moc rádi. Dá se jíst i studené.
Poznámka od kuchařky
Já pracuji obvykle s dvojnásobnou dávkou, jen rohlíků dám cca 12 ks. Někde se hlavičce říká nádivka.
Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé.
No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto.
Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.









