Velikonoční nádivka (hlavička – klasika z jizerskokrkonošské oblasti)

82
- reklama -

Suroviny

300 g vepřového plecka
300 g uzeného bůčku
300 g kuřecího masa (lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa)
Do vody na vaření masa přidat:
pepř
nové koření
bobkový list
špetku tymiánu
špetku rozmarýnu
500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků)
sůl
pepř
muškátový oříšek
6 vajec
pažitka
petrželka
libeček
kopřivy (lze vynechat)
česnek
máslo
strouhanka
(Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.)

Postup přípravy receptu

  1. Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).

  2. Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat). Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky.

  3. Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova asi při 180°C cca 1 hodinu.

  4. Lze přidat i houby sušené, mražené i nakládané. To obvykle dělám pro nás, protože máme houby moc rádi. Dá se jíst i studené.

Poznámka od kuchařky

Já pracuji obvykle s dvojnásobnou dávkou, jen rohlíků dám cca 12 ks. Někde se hlavičce říká nádivka.

Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé.

No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto.

Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.