Suroviny
- 20 g čerstvého droždí (0,5 kostky)
- 1 lžička krupicového cukru
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g medu
- 2 vejce
- špetka soli
- 600 g hladké mouky
- Náplň:
- 100 g čokolády nebo lískooříškového krému
Postup přípravy receptu
-
Tyto „žížaly“ se sice příliš neliší od klasických rolovaných rohlíčků s náplní, ale zdobí je výrazné žebrování. Tohoto efektu docílíte velice snadno: Každý vyválený oválný plátek těsta nejprve nařízněte po délce maximálně do třetiny šířky, zbylou nedělenou plošku potřete náplní a vše od plného okraje srolujte. Naříznutá žebra zůstanou díky tomu nahoře a v průběhu pečení se mírně rozestoupí.
-
Lžičkou utřete v misce droždí s cukrem a 1 lžíci mouky, přilijte trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Zvlášť promíchejte mouku se solí, přidejte kvásek, rozehřáté vlažné máslo, med, rozkvedlaná vejce a zbytkem mléka zadělejte nelepivé vláčné těsto. Dobře propracované nechte pod folií v teple vykynout (cca 40 minut).
-
Na pomoučněném válu je pak prohněťte, bochánek rozdělte na 20 dílů, z každého vytvarujte kuličku a opět nechte všechny dokynout.
-
Z bochánků vyválejte oválné plátky a jednu delší stranu každého naříznuté do třetiny šířky do podoby proužků širokých cca 1 cm.
-
Zbylou plochu plátku potřete rozehřátou čokoládou a od plného okraje vše zarolujte; proužky vytvoří na vrchní stranu pohledná žebra.
-
Na jednom z konců první proužek mírně stáhněte přes čelo válečku, vznikne tak širší mezera (hola hlavička). Hotové žížaly přeložte na plech s papírem a úhledně je zahněte.
-
Lehce dokynuté pečte v troubu vyhřáté na 180°C lehce dorůžova (cca 15 minut). Na lysé čelo naneste pomocí párátka očka z rozehřáté čokolády.
Poznámka od kuchařky
Podrobný fotopostup jak na to krok za krokem najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/jarni-mlsani-medov…
NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY Z NAŠÍ DÍLNY JSOU ZDE:
https://www.facebook.com/nejrecepty
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují amatérské kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.