
- reklama -
Suroviny
- 760 g žitné mouky celozrnné
- 200 g třtinového cukru
- 4-5 vajec
- 50 g másla + dle potřeby
- 150 g medu
- 1 pol. lžíce jedlé sody
- 1 perníkové koření Kotányi – Medový perník 27g
- citrónová kůra z jednoho BIO citronu
- Na zdobení:
- vejce na potření
- semínka, mandle, kokos (obarvila jsem gelovou potravinářskou barvou),…
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto (dle potřeby přidat máslo).
-
Těsto necháme zakryté uležet alespoň 2 hodiny, klidně do druhého dne.
-
Vyválíme silnější plát (těsto je hodně tuhé) a vykrajujeme tvary, které dáváme na plech s pečícím papírem.
-
Perníčky na plechu pořádně potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme – vmáčkneme do těsta, aby ozdůbky po upečení neopadaly a dáme hned péct.
-
Vždy zdobím plech těsně, než ho dám do trouby.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Aby byly perníčky lesklé, potřeme je ještě rozšlehaným bílkem nebo celým vajíčkem hned po vytažení z trouby.
Kuchařka: Mili Li.