Velikonoční medové perníčky

46
- reklama -

Suroviny

760 g žitné mouky celozrnné
200 g třtinového cukru
4-5 vajec
50 g másla + dle potřeby
150 g medu
1 pol. lžíce jedlé sody
1 perníkové koření Kotányi – Medový perník 27g
citrónová kůra z jednoho BIO citronu
Na zdobení:
vejce na potření
semínka, mandle, kokos (obarvila jsem gelovou potravinářskou barvou),…

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto (dle potřeby přidat máslo).

  2. Těsto necháme zakryté uležet alespoň 2 hodiny, klidně do druhého dne.

  3. Vyválíme silnější plát (těsto je hodně tuhé) a vykrajujeme tvary, které dáváme na plech s pečícím papírem.

  4. Perníčky na plechu pořádně potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme – vmáčkneme do těsta, aby ozdůbky po upečení neopadaly a dáme hned péct.

  5. Vždy zdobím plech těsně, než ho dám do trouby.

  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Aby byly perníčky lesklé, potřeme je ještě rozšlehaným bílkem nebo celým vajíčkem hned po vytažení z trouby.

http://zdraveahrave.blogspot.cz/