
Suroviny
1-5 porcí
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukr krystal
- 1 vanilkový cukr
- 40 g droždí čerstvé nebo 1 sáček sušeného
- 2 dcl smetany na šlehání 31%
- 1 dcl voda
- 2 žloutky
- 1 citronová kůra
- 150 g máslo
- 1/2 lžičky soli
- med
- rum ( med s rumem na potření, dle potřeby )
Postup přípravy receptu
-
Do mísy přesijeme mouku, osolíme,uděláme důlek vložíme žloutky a citronovou kůru. posypeme cukrem a vanilkovoým cukrem a sušeným droždím, lehce promísíme.
-
Mléko, máslo a vodu ohřejeme, až se máslo rozpustí a je teplé. Teplou směsí zaděláme těsto. Můžeme zadělat i v robotu s malými otáčkami. V ruce hněteme vařečkou, až se v něm dělají bubliny.
-
Lehce posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout v teple.
-
Z čerstvého droždí musíme nejdříve udělat kvásek, droždí, trošku mléka a cukru, jakmile vzejde, přidáme do těsta, dál je postup stejný.
-
Vykynuté těsto dále již nezpracováváme. Utrhujeme kousky cca 50g. Ušouláme provázek o průměru 1 cm a zatočíme do šneku, konec zaštípneme do šneku, aby se nám neroztočil.
-
Na plech dáme pečící papír nebo ho jen potřeme máslem.
-
Poklademe šneky a pečeme při 185°C asi 20 minut, až zezlátne. Ještě horké šneky potíráme medovou směsí.
-
Pocukrujeme moučkových cukrem.
Poznámka od kuchařky
je to moc dobré dobrou chuť.
🙂