
Suroviny
- 5 vajec
- 200 g hnědého cukru Demerara
- 1 vanilkový cukr
- 10 PL oleje
- 10 PL horké vody
- 300 g hrubé mouky
- citronová kůra
- prášek do pečiva
- hrozinky
- ořechy
- olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- tmavá čokoláda a máslo na polevu
- lentilky na ozdobení
Postup přípravy receptu
-
Nachystáme hrozinky a ořechy. Hrozinky přebereme, propláchneme a namočíme do teplé vody na několik minut, poté vodu slijeme. Ořechy nasekáme na kousíčky.
-
Vejce rozklepneme zvlášť na žloutky a bílky, z bílků ušleháme tuhý sníh.
-
K žloutkům přidáme cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru a utřeme. Postupně přidáváme olej a stále mícháme.
-
Poté přidáváme na střídačku horkou vodu a mouku, vmícháme jí asi 2/3 odváženého množství.
-
Do těsta přidáme hrozinky a ořechy. Na závěr vmícháme sníh a zbytek mouky s práškem do pečiva a umícháme těsto – jde to krásně vařečkou.
-
Formu na beránka vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
-
Těsto vlijeme do formy, uhladíme, přiklopíme druhou částí formy a dáme péct do trouby, vyhřáté na cca 180 stupňů. Pečeme asi 40-50 minut, je třeba se řídit vlastní troubou.
-
Upečeného beránka vyklopíme a necháme vychladnout.
-
Poleva: Hořkou čokoládu rozpustíme v páře spolu s máslem a umícháme dohladka. Dávala jsem dvě vrstvy – první vrstvu jsem udělala hodně hustou čokoládovou polevu s minimem tuku, kterou jsem beránka natřela. Následně jsem rozpustila čokoládu s máslem tak, aby poleva byla tekutá – tou jsem přelila už natřeného beránka – poleva tak dostala lesklý vzhled.
-
Na oči použijeme lentilky a kolem krku uvážeme mašličku.
-
Před podáváním necháme v chladu, aby poleva ztuhla.
Poznámka od kuchařky
Když jsme byly malé, babička mně a sestře vždy dělávala beránka na Velikonoce – každá jsme měly svého.
Těsto je trochu sušší, ale není drobivé, je to spíše k čaji nebo ke kávě. Poleva ho taky trochu zvláční.
Do těsta se může dát i kandované ovoce nebo třeba jen hrozinky.
Beránek není moc sladký, v původním receptu mám 250 g pískového cukru, ale těch 200 g úplně stačí.