Velikonoční beránek s hrozinkami a ořechy

102
- reklama -

Suroviny

5 vajec
200 g hnědého cukru Demerara
1 vanilkový cukr
10 PL oleje
10 PL horké vody
300 g hrubé mouky
citronová kůra
prášek do pečiva
hrozinky
ořechy
olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
tmavá čokoláda a máslo na polevu
lentilky na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Nachystáme hrozinky a ořechy. Hrozinky přebereme, propláchneme a namočíme do teplé vody na několik minut, poté vodu slijeme. Ořechy nasekáme na kousíčky.

  2. Vejce rozklepneme zvlášť na žloutky a bílky, z bílků ušleháme tuhý sníh.

  3. K žloutkům přidáme cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru a utřeme. Postupně přidáváme olej a stále mícháme.

  4. Poté přidáváme na střídačku horkou vodu a mouku, vmícháme jí asi 2/3 odváženého množství.

  5. Do těsta přidáme hrozinky a ořechy. Na závěr vmícháme sníh a zbytek mouky s práškem do pečiva a umícháme těsto – jde to krásně vařečkou.

  6. Formu na beránka vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.

  7. Těsto vlijeme do formy, uhladíme, přiklopíme druhou částí formy a dáme péct do trouby, vyhřáté na cca 180 stupňů. Pečeme asi 40-50 minut, je třeba se řídit vlastní troubou.

  8. Upečeného beránka vyklopíme a necháme vychladnout.

  9. Poleva: Hořkou čokoládu rozpustíme v páře spolu s máslem a umícháme dohladka. Dávala jsem dvě vrstvy – první vrstvu jsem udělala hodně hustou čokoládovou polevu s minimem tuku, kterou jsem beránka natřela. Následně jsem rozpustila čokoládu s máslem tak, aby poleva byla tekutá – tou jsem přelila už natřeného beránka – poleva tak dostala lesklý vzhled.

  10. Na oči použijeme lentilky a kolem krku uvážeme mašličku.

  11. Před podáváním necháme v chladu, aby poleva ztuhla.

Poznámka od kuchařky

Když jsme byly malé, babička mně a sestře vždy dělávala beránka na Velikonoce – každá jsme měly svého.

Těsto je trochu sušší, ale není drobivé, je to spíše k čaji nebo ke kávě. Poleva ho taky trochu zvláční.

Do těsta se může dát i kandované ovoce nebo třeba jen hrozinky.

Beránek není moc sladký, v původním receptu mám 250 g pískového cukru, ale těch 200 g úplně stačí.