
Suroviny
15 porcí
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 110 g lískovooříškového nugátu
- 3 lžičky ořechového likéru nussino
- 2 lžičky mletého cukru
- 1 lžička změklého másla
- 70 g bílé čokolády
- 3/4 lžíce kukuřičného sirupu
- slunečnice v barevném cukru (viz tipy a triky)
Postup přípravy receptu
-
Pomocí špičky ostrého nože provrtejte do každého vajíčka malou dírku a vložte je do kastrůlku se studenou vodou.
-
Nad středně silným plamenem je uveďte k varu, ztlumte na minimum a vařte 8 minut.
-
Mezitím si vytvořte hmotu na skořápky ze 70g bílé čokolády a ¾ lžíce kukuřičného sirupu podle tohoto postupu (http://www.foodstyle.cz/products/ozdobte-si-dort-modelovaci-cokoladou/). Uložte ji zchladnout do lednice.
-
Uvařená vejce pořádně zchlaďte pod studenou vodou (nechte je alespoň 3 minuty chladit) a oloupejte skořápky.
-
Žloutky oddělte od bílků a přesuňte do větší mísy. Pomocí vidličky je rozmělněte na hladkou kaši. Tu oslaďte 2 lžičkami mletého cukru a přilijte 3 lžičky ořechového likéru.
-
Nakonec přidejte 1 lžičku změklého másla a vypracujte v jednolitou hmotu (můžete ji ještě promixovat ponorným mixérem, aby byla úplně hladká).
-
Přikryjte ji potravinovou fólií a uložte do lednice ztuhnout.
-
Z nugátu vytvarujte 15 kuliček (kousek si nechte stranou na oči) a vložte je asi na 10 minut do mrazničky.
-
Zatímco nugát i žloutkové „těsto“ tuhnou, nechte při pokojové teplotě mírně povolit čokoládovou potahovací hmotu, pořádně ji propracujte a rozválejte ji na lince přes plát potravinové fólie.
-
Pomocí menší skleničky vykrájejte z hmoty 15 koleček.
-
Malými nůžkami vystříhejte z okrajů koleček ostré špičky (zlomky skořápek).
-
Vychladlou žloutkovou hmotu obalte kolem ztuhlých kuliček nugátu a vytvarujete kuličky. Uložte je asi na 10 minut do mrazničky.
-
Mezitím si z odloženého kousku nugátu vytvarujte malé kuličky na očka a dejte tak na 2 minuty ztuhnout do mrazáku.
-
Žloutkové kuličky obalte v čokoládové hmotě, čímž kolem kuřátka vytvoříte odlomenou skořápku.
-
Vychladlými nugátovými očky ozdobte kuřátka.
-
Nakonec umístěte zobáček z barevné slunečnice a máte hotovo.
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/zloutkova-velikon…