Veky na chlebíčky originál

149
- reklama -

Suroviny

1 kg pšeničné mouky hladké
2 dkg cukru
1,5 dkg soli
5 dkg tuku
4 dkg droždí
4,5 dl vody
( hmotnost 300 g , 500 g)

Postup přípravy receptu

  1. Z připraveného těsta odvážíme kousky podle toho, jakou mají mít veky hmotnost po upečení. Takto odvážené kusy těsta stočíme na bochánky, které necháme chvíli nakynout. Pak vezmeme bochánek, obrátíme spodní stranou a údery pravé ruky jej uprostřed prohloubíme.

  2. Přehneme zadní stranu dovnitř zase nárazy prohloubíme. Nyní zadní stranu přehneme ještě jednou. Tím z bochánků vznikne váleček těsta, který rozválíme mezi rukama a upravíme na potřebnou délku.

  3. Dáme na plechy podélně nebo příčně. Necháme nakynout nejlépe ve vlhkém prostředí, aby vytvarované kusy neměly na sobě kůru.

  4. Před pečením ovlažíme vodou, příčně 3x nařízneme. Pečeme v páře. Z 1 kg mouky vyrobíme 5 ks 300 g nebo 3 ks 400 g.

Poznámka od kuchařky

Za Rakouska Uherska se používal obkládaný chléb. První chlebíčky na vece se objevily v Paukertovém lahůdkářství v Praze za 1. republiky. Chlebíčky se obkládaly vybranými lahůdkami, šunkami a zdobily se i pravým kaviárem. Po válce v 50. letech tento český trend zlidověl a začaly se zdobit levnou uzeninou pro nedostatek potravin. Dnes už jsou stovky pomazánek a dělají se chlebíčky nejen klasické, ale i zeleninové, sýrové i z mořských plodů.