
Suroviny
- 1 kg pšeničné mouky hladké
- 2 dkg cukru
- 1,5 dkg soli
- 5 dkg tuku
- 4 dkg droždí
- 4,5 dl vody
- ( hmotnost 300 g , 500 g)
Postup přípravy receptu
-
Z připraveného těsta odvážíme kousky podle toho, jakou mají mít veky hmotnost po upečení. Takto odvážené kusy těsta stočíme na bochánky, které necháme chvíli nakynout. Pak vezmeme bochánek, obrátíme spodní stranou a údery pravé ruky jej uprostřed prohloubíme.
-
Přehneme zadní stranu dovnitř zase nárazy prohloubíme. Nyní zadní stranu přehneme ještě jednou. Tím z bochánků vznikne váleček těsta, který rozválíme mezi rukama a upravíme na potřebnou délku.
-
Dáme na plechy podélně nebo příčně. Necháme nakynout nejlépe ve vlhkém prostředí, aby vytvarované kusy neměly na sobě kůru.
-
Před pečením ovlažíme vodou, příčně 3x nařízneme. Pečeme v páře. Z 1 kg mouky vyrobíme 5 ks 300 g nebo 3 ks 400 g.
Poznámka od kuchařky
Za Rakouska Uherska se používal obkládaný chléb. První chlebíčky na vece se objevily v Paukertovém lahůdkářství v Praze za 1. republiky. Chlebíčky se obkládaly vybranými lahůdkami, šunkami a zdobily se i pravým kaviárem. Po válce v 50. letech tento český trend zlidověl a začaly se zdobit levnou uzeninou pro nedostatek potravin. Dnes už jsou stovky pomazánek a dělají se chlebíčky nejen klasické, ale i zeleninové, sýrové i z mořských plodů.