
Suroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vanilkový puding
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru (domácí)
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 1 vajíčko na potření
- Posyp:
- hrst vlašských nebo jiných ořechů (nasekané)
- 1-2 lžíce cukru (třtinový)
- 1 kávová lžička mleté skořice
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny zpracoval robot do vláčného těsta. Vložila jsem ho do krabičky od zmrzliny a nechala 2 dny odležet v lednici. Asi 2 hodiny před zpracováním je ho třeba vyndat, aby změklo.
-
Silikonový vál velmi jemně popráším moukou, přes mikrotenový sáček vyválím ručním válečkem těsto na sílu cca 3 mm. Osvědčilo se mi válet po menších částech, podeberu ho špachtlí a formičkou vykrajuji tvary. Ty kladu na plech s pečícím papírem.
-
Až mám vše vykrájené, potřu rozšlehaným vajíčkem. Dobře se natírá štětcem do výtvarné výchovy, vajíčko na něm lépe drží než na silikonové mašlovačce. V sekáčku rozsekám ořechy, přesypu do misky, přidám třtinový cukr a skořici. Posypu a dám péci do vyhřáté trouby na 180 °C do zrůžovění.
Poznámka od kuchařky
S těstem se velmi dobře pracuje, vůbec se neroztéká. Posypka na něm pěkně drží a je příjemně „chrumkavá“.
Tento druh peču dosti často, je vhodný nejen jako vánoční cukroví, ale i místo sušenek ke kávě nebo čaji. Milovníci ořechů a skořice ho jistě ocení.
Z tohoto množství jsou cca 3 plechy, záleží na velikosti formičky.