Vějířky s ořechy a skořicí

80
- reklama -

Suroviny

Těsto:
350 g hladké mouky
250 g másla
1 vanilkový puding
100 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru (domácí)
2 žloutky
2 lžíce rumu
špetka soli
1 vajíčko na potření
Posyp:
hrst vlašských nebo jiných ořechů (nasekané)
1-2 lžíce cukru (třtinový)
1 kávová lžička mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny zpracoval robot do vláčného těsta. Vložila jsem ho do krabičky od zmrzliny a nechala 2 dny odležet v lednici. Asi 2 hodiny před zpracováním je ho třeba vyndat, aby změklo.

  2. Silikonový vál velmi jemně popráším moukou, přes mikrotenový sáček vyválím ručním válečkem těsto na sílu cca 3 mm. Osvědčilo se mi válet po menších částech, podeberu ho špachtlí a formičkou vykrajuji tvary. Ty kladu na plech s pečícím papírem.

  3. Až mám vše vykrájené, potřu rozšlehaným vajíčkem. Dobře se natírá štětcem do výtvarné výchovy, vajíčko na něm lépe drží než na silikonové mašlovačce. V sekáčku rozsekám ořechy, přesypu do misky, přidám třtinový cukr a skořici. Posypu a dám péci do vyhřáté trouby na 180 °C do zrůžovění.

Poznámka od kuchařky

S těstem se velmi dobře pracuje, vůbec se neroztéká. Posypka na něm pěkně drží a je příjemně „chrumkavá“.

Tento druh peču dosti často, je vhodný nejen jako vánoční cukroví, ale i místo sušenek ke kávě nebo čaji. Milovníci ořechů a skořice ho jistě ocení.

Z tohoto množství jsou cca 3 plechy, záleží na velikosti formičky.