
Suroviny
- 1 malá sklenička hladké cizrnové mouky (80 g)
- 2 skleničky vody
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- ½ lžičky sušené cibule
- ½ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky kurkumy
- ¾ lžičky soli
- několik kapek citronové šťávy
- 1 lžička kokosového oleje
Postup přípravy receptu
-
Cizrnovou mouku zalijeme vodou, rozmícháme dohladka a necháme 30 minut odstát. Vmícháme lahůdkové droždí, sušenou cibuli a česnek, kurkumu a sůl. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném plameni 10 minut. Výsledná kaše musí být hodně hustá. Na závěr vmícháme citronovou šťávu a kokosový olej.
-
Horkou kaši přendáme do formy lehce vytřené olejem, povrch uhladíme a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Recept mě napadl jako alternativa k barmskému cizrnovému tofu, které je sice dobré, ale chuťově hodně nevýrazné. Inspirovala jsem se proto tím, jak se dochucují veganské sýry a výsledkem je skvělá „sýrová“ pochoutka, která neobsahuje žádné alergeny a vyjde na pár korun.
Další varianty dochucení (dochucovadla přidávejte vždy až do hotové kaše)
– pro výraznější chuť zrajícího sýra: světlá miso pasta
– čerstvé nebo sušené bylinky (bazalka, pažitka, oregano…)
– drobně nasekané ořechy
– uzená paprika
– prolisovaný stroužek česneku…
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.