
Suroviny
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ červené nebo zelené papriky
- 2 batáty
- 1 konzerva sekaných rajčat
- 1 konzerva kukuřice
- 1 konzerva červených fazolí
- 2 hrsti červené čočky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička oregana
- 2 rovné lžičky kakaa (na vaření)
- mleté chilli koření dle chuti
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Červenou čočku propláchneme, a pokud můžeme, na několik hodin namočíme. Díky tomu do sebe nasákne potřebné množství vody a hlavně se snáz rozvaří, čímž chilli zahustí.
-
Na rozpáleném oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené batáty a papriku, slitou čočku a sekaná rajčata. Osolíme a ochutíme římským kmínem, oreganem, kakaem a chilli kořením. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme pod pokličkou 15 minut. Poté vmícháme propláchnuté fazole a kukuřici a společně ještě asi 5-10 minut povaříme, až než jsou batáty zcela měkké. Během vaření můžeme podle potřeby přilít trochu vody, ale ne moc, aby omáčka zůstala krásně hustá.
-
Hotové chilli podáváme s vařenou rýží nebo kukuřičnými tortillami, ozdobené čerstvým koriandrem a kouskem limetky.
Poznámka od kuchařky
Pokud nebudete čočku předem namáčet, je potřeba přidat hned na začátku vaření i vodu. Mně se osvědčilo použít čočku namočenou, jednak se uvaří rychleji a jednak nemusím odhadovat množství vody, aby omáčka zůstala správně hustá.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.