Suroviny
8 kusů
- Na omládek:
- 150 g vlažné vody
- lžička sladového výtažku
- 15 g droždí
- 190 g hladké mouky
- Dále:
- 160 g vody
- 3 lžíce oleje
- necelé 2 rovné lžičky soli
- 350 g hladké mouky
- 2 lžíce žita
- 3 lžíce pšenice
- 2 lžíce sójových vloček
- 1 lžíce slunečnice
- 1 lžíce lnu
- 1 lžíce sezamu
Postup přípravy receptu
-
Alespoň 24 hodin předem si namočíme pšenici a žito. Suroviny na omládek v misce dobře vymícháme a prošleháme v hladké těstíčko, které necháme asi 45 minut kynout.
-
Zatím si nachystáme semínka a scedíme je, necháme okapat a v misce částečně pomixujeme ponorným mixérem. Jde to dobře, protože namočené zrno je natolik změklé, že se dá lehce rozkousnout i v zubech.
-
Lehce jsem zamixovala i směs slunečnice, sezamu a lnu (pouze len se nedal a odolal). Do vykynutého omládku přidáme zbytek surovin (včetně semínek) a umícháme těsto. To necháme zakryté kynout asi hodinu, poté propracujeme a rozdělíme na 8 dílů.
-
Z každého kousku uděláme kulatou bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je s citem rozválíme do tvaru večky, omoučíme, na plechu svrchu podélně prořízneme a znovu necháme kynout. Vsadíme do vyhřáté trouby a upečeme (230°C/asi 25 i 30 minut).
Poznámka od kuchařky
Večky jsou nadýchané, pórovité, plné semínek, občas nás přinutí dobře kousat (asi jako koupený kornspitz).
Jsou dobré i druhý den.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/