Večky ŠESTIZRNKY

48
- reklama -

Suroviny
8 kusů

Na omládek:
150 g vlažné vody
lžička sladového výtažku
15 g droždí
190 g hladké mouky
Dále:
160 g vody
3 lžíce oleje
necelé 2 rovné lžičky soli
350 g hladké mouky
2 lžíce žita
3 lžíce pšenice
2 lžíce sójových vloček
1 lžíce slunečnice
1 lžíce lnu
1 lžíce sezamu

Postup přípravy receptu

  1. Alespoň 24 hodin předem si namočíme pšenici a žito. Suroviny na omládek v misce dobře vymícháme a prošleháme v hladké těstíčko, které necháme asi 45 minut kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Zatím si nachystáme semínka a scedíme je, necháme okapat a v misce částečně pomixujeme ponorným mixérem. Jde to dobře, protože namočené zrno je natolik změklé, že se dá lehce rozkousnout i v zubech.

  3. Lehce jsem zamixovala i směs slunečnice, sezamu a lnu (pouze len se nedal a odolal). Do vykynutého omládku přidáme zbytek surovin (včetně semínek) a umícháme těsto. To necháme zakryté kynout asi hodinu, poté propracujeme a rozdělíme na 8 dílů.

  4. Z každého kousku uděláme kulatou bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je s citem rozválíme do tvaru večky, omoučíme, na plechu svrchu podélně prořízneme a znovu necháme kynout. Vsadíme do vyhřáté trouby a upečeme (230°C/asi 25 i 30 minut).

Poznámka od kuchařky

Večky jsou nadýchané, pórovité, plné semínek, občas nás přinutí dobře kousat (asi jako koupený kornspitz).

Jsou dobré i druhý den.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/