Vdolky pro kluky i holky

324
- reklama -

Suroviny

1 kg hladké mouky světlé
15 dkg cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 krabička Majolky®
3 žloutky
1 lžíce sádla
3 lžíce másla – necháme rozpustit
6 dkg droždí
2 lžíce rumu
trošku soli
0,5 l vlažného mléka
švestková povidla
tvaroh na strouhání
šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny nasypeme do mísy, zalijeme zmlazeným droždím, poprášíme moukou a necháme chvilku pracovat.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím ve větším hrnku smícháme majolku, rum, máslo, sádlo, žloutky, naředíme mlékem, toto zapracujeme do mouky a vypracujeme vláčné těsto, trošku řidší konzistence. Během kynutí ho ještě několikrát vypracujeme.

  3. Pak z něj vyválíme plát, o něco silnější než na koblížky a skleničkou vykrájíme kolečka. Těsto už moukou nepodsypávám, když je dobře vypracované, vůbec se nelepí.

  4. Vdolky vyrovnáme na plech vymaštěný sádlem, necháme ještě chvíli nakynout a pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem. V troubě je upečeme dozlatova.

  5. Ještě na mírně vlažné dáme lžičku povidel, ta pak i s vdolkem „obtisneme“ do strouhaného tvarohu, tím docílíme, že nám z nich nebude padat a nakonec přizdobíme ušlehanou šlehačkou, mírně oslazenou.

Poznámka od kuchařky

Tyto vdolky se od klasických liší tím, že nejsou smažené. Ale díky Majolce® jsou pěkně vláčné a s ostatními ingrediencemi i velmi jedlé. Říká se, že někdo má rád holky, jiný vdolky. Tak doufám, že u mužů budou holky i vdolky v rovnováze a že si všichni na nich pochutnáte. :-))