Suroviny
- 1 kg hladké mouky světlé
- 15 dkg cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 krabička Majolky®
- 3 žloutky
- 1 lžíce sádla
- 3 lžíce másla – necháme rozpustit
- 6 dkg droždí
- 2 lžíce rumu
- trošku soli
- 0,5 l vlažného mléka
- švestková povidla
- tvaroh na strouhání
- šlehačka
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny nasypeme do mísy, zalijeme zmlazeným droždím, poprášíme moukou a necháme chvilku pracovat.
-
Mezitím ve větším hrnku smícháme majolku, rum, máslo, sádlo, žloutky, naředíme mlékem, toto zapracujeme do mouky a vypracujeme vláčné těsto, trošku řidší konzistence. Během kynutí ho ještě několikrát vypracujeme.
-
Pak z něj vyválíme plát, o něco silnější než na koblížky a skleničkou vykrájíme kolečka. Těsto už moukou nepodsypávám, když je dobře vypracované, vůbec se nelepí.
-
Vdolky vyrovnáme na plech vymaštěný sádlem, necháme ještě chvíli nakynout a pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem. V troubě je upečeme dozlatova.
-
Ještě na mírně vlažné dáme lžičku povidel, ta pak i s vdolkem „obtisneme“ do strouhaného tvarohu, tím docílíme, že nám z nich nebude padat a nakonec přizdobíme ušlehanou šlehačkou, mírně oslazenou.
Poznámka od kuchařky
Tyto vdolky se od klasických liší tím, že nejsou smažené. Ale díky Majolce® jsou pěkně vláčné a s ostatními ingrediencemi i velmi jedlé. Říká se, že někdo má rád holky, jiný vdolky. Tak doufám, že u mužů budou holky i vdolky v rovnováze a že si všichni na nich pochutnáte. :-))