- reklama -
Suroviny
- 1 droždí
- 400 g hladké mouky
- 1 vejce
- 500 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- špetka skořice
- olej na smažení
- borůvky nebo borůvková marmeláda
- 1 zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme droždí, cukr, skořici a promícháme. Mléko mírně ohřejeme.
-
Vejce rozmícháme ve vlažném mléku a nalijeme na sypkou směs.
-
Vše důkladně promícháme, pak těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
-
Zakysanou smetanu osladíme lžičkou cukru a necháme v chladu.
-
Z dostatečně vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejně velké kousky, tvoříme z nich malé vdolky, trochu je zploštíme a necháme ještě asi 10 min kynout.
-
Na pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a vdolečky usmažíme. Ozdobíme je vychladlou ochucenou smetanou a na ni dáme borůvky nebo borůvkovou marmeládu. Hotové můžeme přizdobit lístkem meduňky.
Poznámka od kuchařky
Místo borůvek se dá pochopitelně použít jakékoliv jiné ovoce.
Kuchařka: Margot