Vdolečky s borůvkami

51
- reklama -

Suroviny

1 droždí
400 g hladké mouky
1 vejce
500 ml mléka
4 lžíce cukru
špetka skořice
olej na smažení
borůvky nebo borůvková marmeláda
1 zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme droždí, cukr, skořici a promícháme. Mléko mírně ohřejeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Vejce rozmícháme ve vlažném mléku a nalijeme na sypkou směs.

  3. Vše důkladně promícháme, pak těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

  4. Zakysanou smetanu osladíme lžičkou cukru a necháme v chladu.

  5. Z dostatečně vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejně velké kousky, tvoříme z nich malé vdolky, trochu je zploštíme a necháme ještě asi 10 min kynout.

  6. Na pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a vdolečky usmažíme. Ozdobíme je vychladlou ochucenou smetanou a na ni dáme borůvky nebo borůvkovou marmeládu. Hotové můžeme přizdobit lístkem meduňky.

Poznámka od kuchařky

Místo borůvek se dá pochopitelně použít jakékoliv jiné ovoce.