Suroviny
240ks/1kg mouky
- Na těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
- 200 g margarínu (Hera)
- 200 g cukru moučka
- 60 g droždí
- 4 žloutky (bílky do náplně)
- 1 celé vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička soli
- 1/4 l vlažného mléka
- muškátový oříšek
- citrónová kůra
- rum
- Na náplň:
- 1,5 kg tvarohu
- 4 bílky (žloutky dáme do těsta)
- cukr moučka
- šlehačka
- vanilkový cukr
- rum
- citrónová kůra
- Na zdobení:
- tvaroh
- mák
- povidla
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nadrobíme kvasnice, přidáme 1 lžíci cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.
-
Z uvedeného množství odebereme 3 lžíce mouky, vše zamícháme a necháme vykynout (10-15 minut).
-
Do vykynutého kvásku přidáme povolený tuk, cukr, trochu rumu, nastrouhanou polovinu muškátového oříšku, vejce, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, zbylé mléko a sůl, promícháme.
-
Postupně přisypáváme mouku a vařečkou nebo elektrickým robotem hněteme, až vznikne hladké těsto.
-
Těsto necháme vykynout v teplé místnosti, až zdvojnásobí svůj objem.
-
Z těsta vyválíme plát, asi 0,5cm silný. Rádlem vykrajujeme čtverečky a plníme nádivkami.
-
Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
-
Vážeme koláče cípem vždy proti sobě a uvázat uzlík, mašlujem žloutkem a pečeme.
-
Čím menší, tím lepší. Vláčné v papírové krabici vydrží cca 4-5 dní.
-
Příprava tvarohové náplně:Tvaroh posypeme cukrem, zalijeme šlehačkou a necháme přes noc odležet
-
Druhý den do tvarohu zamícháme vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, tuhý sníh z bílků, přikápneme trochu rumu, cukrem dosladíme dle chuti.