Vázané koláčky

258
- reklama -

Suroviny
240ks/1kg mouky

Na těsto:
1 kg polohrubé mouky
200 g margarínu (Hera)
200 g cukru moučka
60 g droždí
4 žloutky (bílky do náplně)
1 celé vejce
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička soli
1/4 l vlažného mléka
muškátový oříšek
citrónová kůra
rum
Na náplň:
1,5 kg tvarohu
4 bílky (žloutky dáme do těsta)
cukr moučka
šlehačka
vanilkový cukr
rum
citrónová kůra
Na zdobení:
tvaroh
mák
povidla

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nadrobíme kvasnice, přidáme 1 lžíci cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.


    Zobrazit celý recept

  2. Z uvedeného množství odebereme 3 lžíce mouky, vše zamícháme a necháme vykynout (10-15 minut).

  3. Do vykynutého kvásku přidáme povolený tuk, cukr, trochu rumu, nastrouhanou polovinu muškátového oříšku, vejce, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, zbylé mléko a sůl, promícháme.

  4. Postupně přisypáváme mouku a vařečkou nebo elektrickým robotem hněteme, až vznikne hladké těsto.

  5. Těsto necháme vykynout v teplé místnosti, až zdvojnásobí svůj objem.

  6. Z těsta vyválíme plát, asi 0,5cm silný. Rádlem vykrajujeme čtverečky a plníme nádivkami.

  7. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

  8. Vážeme koláče cípem vždy proti sobě a uvázat uzlík, mašlujem žloutkem a pečeme.

  9. Čím menší, tím lepší. Vláčné v papírové krabici vydrží cca 4-5 dní.

  10. Příprava tvarohové náplně:Tvaroh posypeme cukrem, zalijeme šlehačkou a necháme přes noc odležet

  11. Druhý den do tvarohu zamícháme vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, tuhý sníh z bílků, přikápneme trochu rumu, cukrem dosladíme dle chuti.