- reklama -
Suroviny
- 1 středně velký celer
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- šťáva z 1 citronu
- 2 hrsti vyloupaných vlašských ořechů
- 2 větší kyselejší jablka
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce kysané smetany
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
Na pánvi rozpustíme máslo a celer opékáme asi pět minut, až kostičky získají zlatavou barvu.
-
Přidáme polovinu citronové šťávy, špetku soli a cukr a opékáme dalších pět minut, než začne cukr karamelizovat.
-
Pak celer přendáme na talíř a necháme chladnout.
-
Na zbytku karamelu opečeme i ořechy.
-
Oloupeme jablka, nakrájíme je na kostky a promícháme se zbytkem citronové šťávy, aby nezhnědla.
-
Smetanu prošleháme s majonézou, solí a pepřem.
-
Smícháme celer, ořechy i jablka a promícháme se smetanovou zálivkou.
Poznámka od kuchařky
Volně podle Gurmánky.
Karamelizovaný celer natrvalo zařazuji do jídelníčku, je to velká dobrota.
Kuchařka: hosta