
Suroviny
- Králík na polévku
- kořenová zelenina:
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1/2 menšího celeru
- kousek kapusty
- kousek květáku(a pod)
- 10 kuliček celé nové koření
- 18 kuliček celý černý pepř
- špetku celého kmínu
- špetku tymiánu
- 3 bobkové listy
- sušený libeček
- celerová nať
- 1,5 l vody
- 0,5 l kyselé smetany
- 0,5 l čerstvého mléka
- sušené houby
- sůl
- pepř
- ocet
Postup přípravy receptu
-
Základní vývar je stejný – do studené vody vložíme králičí směs masa, veškeré koření (nejlépe vložené do uzavřeného sítka jako na čaj nebo do nějakého pytlíčku) a vaříme 20 min. pomalým varem. Po této době tam vložíme zeleninu a vaříme ještě asi 10 min (pokud tam zeleninu chceme nechat, nakrájíme ji na kousky, jinak ji vaříme vcelku, aby se lépe vyndávala).
-
Základní vývar můžeme dokončit, jak jsme zvyklí – jen obrat maso a vložit zpět, zavařit jakoukoli vložku, nechat zeleninu, přidat sušené houby.
-
Varianty polévek:
Kyselá bílá polévka – do uvařeného základního vývaru přidáme kyselou smetanu rozmíchanou s 2 lžícemi hladké mouky na zahuštění a prokvedláme dohladka.Vaříme asi 15 min. Dochutíme např.octem, solí, pepřemSladká bílá polévka – do základního vývaru přidáme čerstvé mléko s 3 lžícemi hladké mouky a povaříme. Rovněž dle chuti dosolíme, dopepříme.
Houbová varianta – k oběma bílým polévkám můžeme přidat hrst namočených sušených hub, které jsme povařili zvlášť asi 15 min.
Poznámka od kuchařky
Já osobně dávám houby jen do kyselé varianty.
Ty počty kuliček neberte vážně, jen jsem si orientačně spočítala, koli jakého celého koření dávám
😉