Variace na králičí polévku

55
- reklama -

Suroviny

Králík na polévku
kořenová zelenina:
2 mrkve
2 petržele
1/2 menšího celeru
kousek kapusty
kousek květáku(a pod)
10 kuliček celé nové koření
18 kuliček celý černý pepř
špetku celého kmínu
špetku tymiánu
3 bobkové listy
sušený libeček
celerová nať
1,5 l vody
0,5 l kyselé smetany
0,5 l čerstvého mléka
sušené houby
sůl
pepř
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Základní vývar je stejný – do studené vody vložíme králičí směs masa, veškeré koření (nejlépe vložené do uzavřeného sítka jako na čaj nebo do nějakého pytlíčku) a vaříme 20 min. pomalým varem. Po této době tam vložíme zeleninu a vaříme ještě asi 10 min (pokud tam zeleninu chceme nechat, nakrájíme ji na kousky, jinak ji vaříme vcelku, aby se lépe vyndávala).

  2. Základní vývar můžeme dokončit, jak jsme zvyklí – jen obrat maso a vložit zpět, zavařit jakoukoli vložku, nechat zeleninu, přidat sušené houby.

  3. Varianty polévek:
    Kyselá bílá polévka – do uvařeného základního vývaru přidáme kyselou smetanu rozmíchanou s 2 lžícemi hladké mouky na zahuštění a prokvedláme dohladka.Vaříme asi 15 min. Dochutíme např.octem, solí, pepřem

    Sladká bílá polévka – do základního vývaru přidáme čerstvé mléko s 3 lžícemi hladké mouky a povaříme. Rovněž dle chuti dosolíme, dopepříme.

    Houbová varianta – k oběma bílým polévkám můžeme přidat hrst namočených sušených hub, které jsme povařili zvlášť asi 15 min.

Poznámka od kuchařky

Já osobně dávám houby jen do kyselé varianty.

Ty počty kuliček neberte vážně, jen jsem si orientačně spočítala, koli jakého celého koření dávám

😉