
Suroviny
- 2 kuřecí prsní řízky
- trojobal – mouka, vejce, panko strouhanka
- 2 porce nejlépe jasmínové rýže
- 2 dl velmi silného vývaru (hovězí, kuřecí, gelový bujon)
- 1 středně velká cibule
- 3 PL sojové omáčky
- 1 PL rýžového octa
- 1 vejce
- k podávání dle chuti chilli paprička, nasekaná petrželka
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsní řízky obalíme klasicky v trojobalu – panko strouhanka je tam důležitá. Smažíme obvyklým způsobem. Dáme vařit rýži, nesolíme.
-
Do pánve dáme vývar, ochutíme sojovkou a střikem rýžového octu, přivedeme k varu, přidáme cibuli na kroužky a na plném plameni redukujeme do změknutí cibule.
-
Hotové řízky nakrájíme na plátky a pokud možno tvarově vcelku vložíme do zredukovaného vývaru s cibulí, stále ještě na plotně na plný výkon, polijeme rozšlehaným vajíčkem (nebo nalijeme do vývaru vedle řízku), necháme vejce trochu ztuhnout.
-
Do misky dáme rýži, nahoru položíme plátky řízku s vejcem a přidáme trochu sosu s cibulí. Kdo chce, posype petrželkou a chilli papričkou.
Poznámka od kuchařky
Katsudon je tradiční japonské jídlo – ve volném překladu znamená vepřový řízek v misce s rýží. Existuje hodně variací, i ta s kuřecím.









