Vařený sýr z tvarůžek

134
- reklama -

Suroviny
hodně

2 balíčky tvarůžek ( celkem cca 250 g, pěkně uležených, nejlepší jsou věnečky)
2 kostky tvarohu (500g – klidně nízkotučný či ve vaničce)
50 g másla
1 lžička sody bicarbony
2 lžičky kmínu ( drcený nebo celý )
a hrnec nebo pánev s nepřilnavým povrchem

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci na velice mírném plameni rozpustíme máslo, neškvaříme !

  2. Na máslo vložíme na kousky pokrájené tvarůžky. Za stálého míchání pomalu roztavíme ( dobře uležené se rozpouští lépe, ale jde to i z čerstvých ), pak přidáme sodu, kmín a tvaroh a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme. Nemusí bublat, jedná se o kompletní roztavení a spojení tvarglí a tvarohu.

  3. Sýr je hotov, jakmile je směs hladká a táhnoucí se.

  4. Sýr přemístíme do uzavíratelné misky, necháme zchladnout a můžeme uskladnit v lednici, pokud ho nesníme hned teplý na topinkách.

  5. Za studena je vynikající na čerstvém chlebíčku s máslem.

Poznámka od kuchařky

Recept mám původně od mojí babičky, je trochu upravený, kdysi se dělal sýr jenom z uleženého tvarohu.

S tvarůžkama je to o hodně rychlejší a není u toho tolik smrádečku…

…i když 🙂