
Suroviny
hodně
- 2 balíčky tvarůžek ( celkem cca 250 g, pěkně uležených, nejlepší jsou věnečky)
- 2 kostky tvarohu (500g – klidně nízkotučný či ve vaničce)
- 50 g másla
- 1 lžička sody bicarbony
- 2 lžičky kmínu ( drcený nebo celý )
- a hrnec nebo pánev s nepřilnavým povrchem
Postup přípravy receptu
-
V hrnci na velice mírném plameni rozpustíme máslo, neškvaříme !
-
Na máslo vložíme na kousky pokrájené tvarůžky. Za stálého míchání pomalu roztavíme ( dobře uležené se rozpouští lépe, ale jde to i z čerstvých ), pak přidáme sodu, kmín a tvaroh a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme. Nemusí bublat, jedná se o kompletní roztavení a spojení tvarglí a tvarohu.
-
Sýr je hotov, jakmile je směs hladká a táhnoucí se.
-
Sýr přemístíme do uzavíratelné misky, necháme zchladnout a můžeme uskladnit v lednici, pokud ho nesníme hned teplý na topinkách.
-
Za studena je vynikající na čerstvém chlebíčku s máslem.
Poznámka od kuchařky
Recept mám původně od mojí babičky, je trochu upravený, kdysi se dělal sýr jenom z uleženého tvarohu.
S tvarůžkama je to o hodně rychlejší a není u toho tolik smrádečku…
…i když 🙂









