Suroviny
4 porce
- 500 g hovězího masa (zadní, oříšek) vcelku
- 200 g výrazného sýru s modrou plísní (gorgonzola, rokfor, modřenín)
- nové koření
- cibule
- bobkový list
- sůl
- máslo
- na omáčku:
- 1 velký pomeranč
- 1 citrón
- 4 lžíce vody
- 4 lžíce portského vína
- 2 lžíce rybízového džemu
- 2 lžíce kompotovaných brusinek
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička hořčicového prášku (nebo roztlučených hořčičných semínek)
- špetka pepře
- větší špetka soli
- pár kapek octa
- pár kapek worchesteru
Postup přípravy receptu
-
V kastrole rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran dohněda opečeme.
-
Zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo potopené, přidáme sůl (dávám i masox), bobkový list, napůl rozkrojenou cibuli i se slupkou a nové koření.
-
Vaříme doměkka.
-
Mezitím připravíme cumberlandskou omáčku. Z pomeranče a citrónu ostrouháme kůru, dáme do čtyř lžic vody, uvedeme k varu a zvolna vaříme 5 minut. Potom přidáme ostatní suroviny, přidáme teplotu a zprudka odpařujeme dalších 5 minut.
-
Omáčka krásně zhoustne.
-
Ještě teplou ji přecedíme (prolisujeme) a necháme vychladnout.
Uvařené maso nakrájíme na silnější plátky. -
V pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme maso, které poklademe plátky sýra a podlijeme asi 100 ml vývaru.
-
Přikryjeme pokličkou a necháme sýr trochu roztavit.
-
Podáváme horké s vychladlou omáčkou a např. vařenými bramborami.
Poznámka od kuchařky
Tato omáčka se hodí především ke zvěřině, ale i k hovězímu masu je znamenitá.