
Suroviny
- 2 KL čiré práškové želatiny
- 2 PL vlažné vody
- 2 PL hladké mouky
- 2 PL krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml vody
- 2 bílky
- limetková šťáva
- 100 g zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Želatinu dáme do mističky a zalijeme dvěma lžícemi vlažné vody.
-
Hladkou mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme, rozkvedláme dohladka s 250ml vody a vaříme na mírném ohni za stálého míchání cca 10minut.
-
Do uvařené „kaše“ vmícháme nabobtnalou želatinu a necháme trochu zchladnout (často mícháme).
-
Poté hmotu přendáme do šlehací nádoby robotu a šleháme tak dlouho, až zbělá a téměř vychladne.
-
V této chvíli přidáme jeden po druhém bílky a došleháme do konzistence šlehačky.
-
Ochutíme limetkovou šťávou a nakonec už jen krátce vešleháme zakysanou smetanu.
-
Dáme dobře vychladit a používáme stejně, jako klasickou šlehačku.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se v časopise Knihovnička 07/2014. Jen se mi finální produkt zál dost chu´tově mdlý, tak jsem navíc přidala limetkovou šťávu. A protože mi přece jen chyběla ta mléčná chuť, zkusila jsem oproti původnímu receptu inovaci v podobě přidání zakysané smetany (což se ukázalo jako super nápad:-) )